Wonen en werken in Zwitserland

, S van Gool
2-1-2018, 16:07 uur

Beste,

Ik heb een baan aangeboden gekregen in Zwitserland (Bern). Is het voor mij nu mogelijk om als Nederlander een huis of appartement te huren in Bern via de bekende internet sites? Als dat gedaan is kan ik dan snel de papieren bij de gemeente daar krijgen om te werken? Of duurt het heel lang om alle papieren te verkrijgen?

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar S van Gool

Re: Wonen en werken in Zwitserland

, Maaike thun
3-1-2018, 7:36 uur

Als je een woonadres hebt. En een baan krijg je snel een Bewilligung. L is voor 3 maanden . B is voor 5 jaar. Met een vaste baan doet niemand moeilijk hier. Houd er rekening mee dat alles geld kost. Heb je een parkeerplaats voor je auto bv

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Maaike thun

Re: Wonen en werken in Zwitserland

, Willem-Jan
2-2-2018, 10:25 uur

Ja, is mogelijk. Verhuurder zal naar de arbeidssituatie (contract / brief) vragen - eventueel belt deze zelfs de (toekomstige) werkgever op om na te vragen!
Je dient wel een woning bezicht te hebben voor je je inschrijft als kandidaat om te huren. Vaak worden slechts op dat moment de benodigde formulieren verspreid.

Je hebt, in principe, geen 'papieren van de gemeente' nodig om in CH te werken. Je EU-paspoort plus een brioef van een bedrijf dat je bent aangenomen is voldoende (zie de berichten deze week in de kranten daarover). Misschien vraagt de gemeente nog een bewijs van goed gedrag, maar aangezien je nog niet in bern woont, sta je nergens geregistreerd ;-)
Groeten uit Bern!

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Willem-Jan
terug

Reageer


Het bericht waarop je wilt reageren:Onderwerp (verplicht, typ het onderwerp van je reactie in):


Bericht (verplicht, maximaal 5000 tekens):


Naam (verplicht):


email address


E-mail (als je dit invult kunnen mensen rechtstreeks op je reageren, maar je e-mailadres komt niet op de site te staan):


Laat het mij via email weten, als er een reactie wordt gepost bij dit onderwerp.
Laat het mij altijd via email weten, als er in dit forum geschreven wordt.

  


terug