Advies gevraagd mbt salaris in Zwitserland

, Richard
7-11-2017, 10:46 uur

Beste experts,

Momenteel ben ik al ver gevorderd met een Amerikaanse bedrijf dat in Zwitserland een vestiging heeft om daar te gaan werken.

Korte introductie:
Het Amerikaanse bedrijf is gesitueerd in Basel en is actief in de high-end engineering voor de farmaceutische markt. Ze zijn op zoek naar een strategische aanvulling van hun management team. Ik ben een senior Business development manager met 11 jaar ervaring in Sales en zeer goede resultaten in Nederland/Belgie jaar op jaar. Momenteel is mijn verantwoordelijkheid NW-Europa en heb dus ook ervaring met de Zwitserse markt.

Inmiddels ben ik 33 jaar en heb ik in Nederland een salaris vergaard van 100.000 euro per jaar met een flexibele bonus van 15%

Het bedrijf wil me heel graag hebben en ze hebben mij gevraagd om een eerste inschatting te geven voor wat ik ongeveer wil verdienen. Ik wil graag mijn levenstandaard kunnen voortzetten en voorlopig mijn huis in Nederland aanhouden (voor eigen kost, dat begrijp ik). Ik zal in omgeving Basel een 1 kamer appartement huren om daar mijn tijd in Zwitserland door te brengen.

Ik heb een boek gekregen: an Expat`s guide to Basel - wat heel veel goede informatie bevat maar het geeft mij geen indicatie over salaris, sites zoals dit forum en bijvoorbeeld Glassdoor geven mij niet naar tevredenheid een antwoord. Ik hoef niet het onderste uit de kan want ik zie dit als een uitstekende kans om mijn carriere te bouwen. Mijn zorg is dat ik 'under of over shoot' met mijn eerste inschatting.

wij zou zo vriendelijk willen zijn om mij op zeer korte termijn een schatting te geven van waar jullie denken dat ik ongeveer zou moeten zitten kwa salaris?

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Richard

Re: Advies gevraagd mbt salaris in Zwitserland

, Bart
8-11-2017, 10:19 uur

Afhankelijk van een paar dingen

- zit je op een expat contract (tijdelijk) of lokaal contract?
- partner/kinderen?
- bij partner: moet die werk opgeven?
- bij kinderen: moeten die naar internationale school?
- betaalt bedrijf mee aan zorgverzekering?
- betaalt bedrijf mee aan huisvesting?

Je zou om te beginnen tussen 1.5 - 2x NL salaris kunnen aanhouden, afhankelijk van waar je zit (zit zelf in Vaud, waar het redelijk duur is). Daar kom je doorgaans prima mee rond, zeker als startpunt. Hoe je dat verdeelt is beetje afhankelijk van bovenstaande en hoe je onderhandelt: bijdrage aan huisvesting, zorgverzekering en/of internationale school is behoorlijk wat waard in Zwitserland ;)

reageer op dit bericht in het forum

Re: Advies gevraagd mbt salaris in Zwitserland

, Ronald
11-11-2017, 19:41 uur

Hallo Richard. Dat is erg moeilijk te zeggen. Senior vakmensen verdienen zo tussen de 100-150d in mijn branche (IT). Leiddinggevende zitten daar ruim boven.

Wellicht helpt je deze link verder. https://www.bfs.admin.ch/bfs/de/home/statistiken/arbeit-erwe rb/loehne-erwerbseinkommen-arbeitskosten/lohnniveau-schweiz /kaderloehne-tiefloehne.html

Het loont zich denk ik voor je om advies in te winnen. Bijvoorbeeld https://www.ems.ch/de/fuer-stellensuchende/laufbahnberatung/

Veel succes!
Ronald

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Ronald
terug

Reageer


Het bericht waarop je wilt reageren:Onderwerp (verplicht, typ het onderwerp van je reactie in):


Bericht (verplicht, maximaal 5000 tekens):


Naam (verplicht):


email address


E-mail (als je dit invult kunnen mensen rechtstreeks op je reageren, maar je e-mailadres komt niet op de site te staan):


Laat het mij via email weten, als er een reactie wordt gepost bij dit onderwerp.
Laat het mij altijd via email weten, als er in dit forum geschreven wordt.

  


terug