wonen/ werken als ZZP'er of BV in Zwitserland per 1 juli 2017

, Josina Ghostine
10-3-2017, 16:03 uur

per 1 juli zullen we (man, ik en 3 kinderen) geheel woonachtig zijn in Zwitserland - Zurich . (uitgeschreven in Nederland)

Mijn man werkt reeks in Zwitserland - Zurich.

Mijn werkzaamheden als binnenhuisarchitect wil ik voortzetten en een eigen bedrijf opzetten. Nl. klanten blijven bedienen, als wel nieuwe kanten werven in Zwitserland.

Graag verneem ik van andere of dit vergelijkbaar is met Nederland.
Zijn bepaalde kosten aftrekbaar: kantoorruimte, benodigdheden? evt. nog ander aftrekposten?

Zit je vast aan min. bedragen wat je moet rekenen voor bepaalde werkzaamheden/diensten, waar voor moet/kan ik mij verzekeren, sociale lasten, wat kan ik verwachten aan afdracht als zelfstandige, belastingdienst, etc.

Waar moet ik verder rekening mee houden?

Is crèche voor kinderen aftrekbaar?

Ik verneem graag input van mensen die hiermee ervaring hebben.

Alvast bedankt.

Gr. Josina

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Josina Ghostine

Re: wonen/ werken als ZZP'er of BV in Zwitserland per 1 juli 20

, Jo
13-3-2017, 9:33 uur

Wat je aftrekposten betreft ligt het eraan welke vorm je voor je bedrijf kiest. Als je als ZZPer aan de slag gaat, dan is het de belastingdienst die bepaalt of je de kosten mag aftrekken. Zij kijken dan of het echt wel werk is of meer een hobby (kriteria weet ik niet). Dan gaat ook automatisch je AOW afdracht, want de belastingdienst meldt dat de Ausgleichskasse waar je dan onder valt. Als je een GmbH (eigenkapitaal van 20'000 nodig) of AG (=BV eigenkapitaal 100'000) opricht, dan gelden de normale boekhoudregels (die in grote lijnen overeenkomen met NL). Kijk eerst even op deze site, daar vind je ook links voor AOW, Verzekeringen etc. https://www.gruenden.ch/ueberlegungen/selbstaendig-als-nicht schweizer/
Of, en hoeveel, je voor de creche kan aftrekken weet ik niet. Ik woon niet in Kanton Zürich en dat is per Kanton verschillend. Die Info vind je op de Site van de Belastingdienst Kanton Zürich (neem ik aan, ook dat is per Kanton verschillend)

reageer op dit bericht in het forum

Re: wonen/ werken als ZZPer of BV in Zwitserland per 1 juli 20

, Bram
17-3-2017, 20:06 uur

Aaaavvvonnddd,

Ik weeet niet waar U Uw wijsheid vandaan heeft, maar in Zwitserland besraat het begrip ZZPer (Zelfstandige Zonder Personeel) niet eens!!

En net zoals in NL, dient men bij een B.V. (in Zwitserland een G.M.B.H.)een bedrag
van CHF 20.000,-- als waarborg te deponeren. (Bij een AG (Aktiengesellschaft) idem). Waarbij een AG vergeleken kan worden met een N.V. in Nederland
Deze som, kan met ingang van de eerste dag, volledig gebruikt worden als werkkapitaal, en blijft dus NIET als borg ergens op een bankrekeningnummer geblokkeerd staan, net als in NL!
Wat mij opvalt, is dat deze toekomstige 'zelfstandige' enkel en alleen informatie wenst te ontvangen, wat in Zwitserland allemaal wel niet 'AFTREKBAAR' is!!!

Voor deze ingewikkelde materie, is de enige mogelijke informatiebron, de 'Steuerberater' in het Kanton waar men zich wenst te vestigen.
Zoals de vorige prikker reeds vermeldde, is het hier in Zwitserland van Kanton tot Kanton verschillend.
Dat verklaart ook de sticker op de Zwitserse auto's 'CH' nl Confederation Helvetique.

Inderdaad, Zwitserland is een federaal land, en elk Kanton heeft zijn eigen wetgeving en belastingvoorschriften.

Verder, ja, ook in Zwitserland zijn kosten gerelateerd aan het bedrijf, voor de belasting aftrekbaar, en wanneer men kan aantonen, dat de crechekosten te maken hebben met de bedrijfsuitoefening, zal deze post inderdaad aftrekbaar zijn.

Wat betreft de 'minimale' tarieven.
Wil je hier mee aangeven, dat je onder het tarief wenst te werken, om hierdoor meer klanten aan te kunnen werven???
Laat ik je dan een goede raad meegeven, doe dit niet, want de Zwitser weet heel goed wat welke service kost, en zodra je inderdaad je diensten gaat aanbieden onder de gebruikelijke tarieven, zal de Zwitser argwaan krijgen!!!
Kwaliteit wordt zeer gewaardeerd in Zwitserland, en daar hangt een evenredig prijskaartje aan.

En wat betreft de vorige prikker, nee, de fiskus gaat niet filteren op 'hobby of professioneel handelen' de fiskus bekijkt uw belastingaangifte, en al naar gelang uw inschrijving in het 'Handelsregister' zult U belast worden!!
Het zou wat wezen, ik zit b.v. in de handel met pony's, wat een een grote hobby is van mij.
En elke keer wanneer ik een pony verkoop, en mijn aangifte plichtsgetrouw indien, zou de fiskus mij kunnen verwijten dat dit een hobby is???
Er is hier iemand, die heeft een restaurant, en dit met passie.
Stel je voor de belasting zou op het idee komen, dat koken een hobby is!!!!

Al met al, indien U vergaande intenties heeft, inderdaad in Zwitserland iets op poten te zetten, neem een expert in de hand, dat zal U veel meer opleveren als alle welgemeende opmerkingen hieromtrent op een forum.

Prettige avond nog

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Bram

Re: wonen/ werken als ZZPer of BV in Zwitserland per 1 juli 20

, Jo
20-3-2017, 11:11 uur

Ik heb deze informatie van de opleiding Sachbearbeiter Rechnungswesen/Treuhand (KV Schweiz/Edupool) die ik 2 jaar geleden in zwitserland gedaan heb. In zwitserland kent men wel degelijk ZZPer. Dat heet hier Einzelfirma. Als Einzelfirma geldt je als zelfstandige en moet je het belastingformulier voor privé personen invullen (dezelfde die werknemers ook invullen alleen valt je inkomsten dan onder de kop Selbständige Erwerb). Als Einzelfirma ben je in zwitserland niet verplicht om je in te schrijven in het Handelsregister (mag wel, is vrijwillig). Ter vergelijking: een bedrijf (GmbH, AG) voert een boekhouding en heeft een ander belastingaangifte formulier gebasseerd op je boekhouding (die, al gelang naar omzet en bepalingen in je statuten, wel of niet door een Revisionsgesellschaft wettelijk gecontrolleerd is). Hier is het duidelijk welke aftrekposten je hebt, je bent tenslotte een erkende firma. Als jij je inkomen aangeeft als Selbständige die geen GmbH of AG is (en dus hetzelfde belastingformulier invult als werknemers) dan kijken ze wel degelijk naar de aftrekposten in samenhang met je inkomen. Als jij bijv. heel verdienstelijk meubels opknapt en deze via internet verkoopt wil dat nog lang niet zeggen dat je daarvoor alle kosten kan aftrekken. Alleen de kosten die direkt met het meubels opknappen te maken hebben. Omdat dit in dezelfde Steuererklärung komt als je privé moet je heel goed kunnen aantonen dat de kosten die je maakt echt voor je Einzelfirma zijn en niet ook prive zijn. Dit is vooral belangrijk als je uit je eigen huis werkt. Hoeveel van je stroom/water/internet etc. etc. kan je dan aftrekken? Welk deel is privé, welk deel zakelijk? Je auto? Kun je je computer afschrijven of ziet de belastingdienst dit als privé (ze kunnen ervan uitgaan dat je de PC ook privé gebruikt). etc. etc.
Dit zijn de kriteria waar de belastingdienst je aan toetst of je echt een Einzelfirma bent of dat het meer een hobby is:
Merkmale für eine selbständige Erwerbstätigkeit sind:
Einsatz von Arbeit und Kapital
Frei gewählte Organisation
Unternehmerrisiko
Dauerhafte, planmässige und sichtbare Teilnahme am Wirtschaftsverkehr
Gewinnstrebigkeit

Ik ben wel met je eens: als je in Zwitserland als ZZPer aan het werk wilt is het verstandig om informatie bij een Treuhänder te vragen. Die kan je dan ook vertellen wat verstandiger is

reageer op dit bericht in het forum

Re: wonen/ werken als ZZPer of BV in Zwitserland per 1 juli 20

, Indiana 12
20-3-2017, 20:25 uur

Aaaavooonnddd

Sorry Jo, maar het klopt van geen meter.

Een ZZPer is een bedrijf, zoals de naam reeds vermeld, een Zelfstandige Zonder Personeel
Een 'Einzelfirma' zoals jij vernoemt, kan wel degelijk personeel in dienst hebben.
En ook een 'Einzelfirma' dient wel degelijk ingeschreven te zijn in het Handelsregister.
Want ook een 'Einzelfirma' is onderhevig aan de 'Mehrwertsteuer'!
En zonder inschrijvingbij de 'Handelskammer' dus geen MWST nummer!!!
En ja hoor, ook een Einzelfirma is onderhevig aan een boekhouding.
Enkel, een Einzelfirma is tot een bedrag van CHF 76.000,-- omzet per jaar vrijgesteld van belastingerelateerde verplichtingen!!!
Maar men dient wel degelijk boekhoudkundig aan moeten kunnen tonen dat men deze CHF 76.000,-- (omzet) NIET te boven gaat, dus een boekhouding is onontkoombaar.
Dan noem je het voorbeeld van die meubelrestaurateur.
Het is wel degelijk zo, dat alle kosten welke DIREKT te maken hebben met deze dienstverlening of 'Gewerbliche Aktivitaeten' volledig aftrekbaar zijn.
Hier is dan ook geen enkel verschil met een G.M.B.H. of een AG, helemaal niets.
Eveneens kan een 'Einzelfirma' een kamer in de woning als post Bureau opvoeren en een garage als 'Werkstatt', geen speld tussen te krijgen.

De belastingdienst toetst de 'Einzellfirma' precies hetzelfde als een G.M.B.H., want de 'Einzelfirma' zal dus ook een rekening opstellen voor de geleverde diensten,

Het enigste verschil tussen een 'Einzelfirma' en een G.M.B.H. is, dat je als 'Einzelfirma' hoofdelijk aansprakelijk bent, dit in tegenstelling tot een G.M.B.H. en een AG!
Bij een G.M.B.H. is het hoogste risiko, het voorgeschreven startkapitaal.
Komt bij, dat het niet eens nodig is bij een G.M.B.H. het startkapitaal als kontant geld te deponeren, dit bedrag kan eveneens bestaan uit b.v. een auto of andere goederen!
Deze goederen worden dan wel aangemerkt als eigendom van de G.M.B.H.!

Verder je uitleg omtrent de gemaakte kosten, daar is geen enkel verschil met een G.M.B.H. , ook de G.M.B.H. zal tegenover de fiskus gefundeerd moeten kunnen aantonen dat de gemaakte kosten inderdaad gerelateerd zijn aan het bedrijf, geen enkel verschil met een 'Einzelfirma'.

Zoals ik al schreef, ik handel met pony's uit Nederland, en dit als 'Einzelfirma', ik heb 3 mensen in vaste dienst, en ik beschik over een BTW nummer.
Wanneer ik een pony uit Nederland naar Zwitserland importeer, heb ik aan de grens geen enkel probleem, en wordt bij de inklaring via mijn BTW nummer de import afgehandeld. (Ik betaal dus geen BTW bij de import, moet enkel de BTW afdragen over het bedrag van de verkoop).
De kosten welke betaald dienen te worden aan de expediteur (diegene die de afhandeling verzorgd), zijn eveneens aftrekbaar.
Wanneer ik naar NL ga, om pony's te bekijken, kan ik alle kosten welke hier mee in verband staan, volledig aftrekken, de BTW voor de benzine kan ik terugvorderen, en de overnachtingskosten kan ik als aftrekpost opvoeren. Zelfs de restaurantbezoeken zijn aftrekbaar, mits ik de rekening kan voorwijzen. Want ik zal toch iets moeten nuttigen tijdens dit bezoek aan NL.
Indien ik dus niet zou beschikken over een BTW nummer, zou ik de verschuldigde BTW direkt bij de invoer aan de Zoll moeten afdragen, welke ik dan omslachtig weer moet terugvorderen, maar wel weer de BTW moet afdragen over het bedrag van de verkoop.
De kosten welke verschuldigd zijn,b.v. voor het vervoer van de pony vanuit Nederland naar Zwitserland, zijn wel degelijk aftrekbaar!
Ik dien wel een rekening voor deze kosten voor te kunnen leggen!
Voor al deze administratieve handelingen, dien ik de beschikking te hebben over een kantoorruimte, en of deze kantoorruimte zich in mijn woning bevindt is bijzaak, ik dien wel een overeenkomst voor te kunnen leggen, dat ik deze ruimte dus huur. (van mezelf)
Wel dien ik deze post bij mijn persoonlijke belastingaangifte mee te nemen, dus zijn priveinkomsten, en zal ik daar prive voor aangeslagen worden!

Ik hoop dat het nu wat duidelijker geworden is voor jou.

Prettige avond nog

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Indiana 12

Re: wonen/ werken als ZZP'er of BV in Zwitserland per 1 juli 20

, Jo
21-3-2017, 8:35 uur

Je hoeft mij geen les te geven hoe de Mehrwertsteuer funktioneert, ik weet er alles van. Ik blijf erbij: de belastingdienst bepaalt, aan de hand van de kriteria die ik gaf, of je inkomsten uit zelfstandigheid werk of hobby zijn. In jouw geval is het wel duidelijk dat het werk is.
Maar ook in jouw verhaal kloppen een paar dingen niet. Een Einzelfirma hoeft niet ingeschreven te staan in het Handelsregister. Dat hoef je alleen als je als Einzelfirma met personeel werkt. Werk je alleen, dan hoeft het niet, tenzij je meer dan 100'000 per jaar omzet. Want pas dan ben je verplicht om je aan te melden voor de Mehrwertsteuer en moet je die ook afdragen (die 100'000 voor de Mehrwertsteuer is op omzet die je in zwitersland hebt gemaakt en die onder de Mehrwertsteuer vallen). Blijf je daaronder, ben je niet verplicht mehrwertsteuer af te dragen. In dit geval mag je deze ook niet in rekening brengen (dan ben je strafbaar en moet je die alsnog afdragen) en je mag dan natuurlijk ook de mehrwertsteuer die je zelf betaaldt niet aftrekken. Als je onder die grens blijft, hoef je je niet aan te melden, mag wel. Kan zijn dat het voordeliger is (ik doe de boekhouding o.a. voor een zwitserse firma die het grootste deel van haar omzet in het buitenland heeft, en daarover geen Umsatzsteuer hoeft af te dragen, en haar meeste kosten in zwitserland heeft. Komt elk kwartaal een leuk bedrag terug aan Mehrwertsteuer).
Aansprakelijkheid: het is een groot misverstand, dat je bij een GmbH niet hoofdelijk aansprakelijk bent. Een Geschäftsführer (en eigenaren die zich ook met het Geschäft bemoeien) van een GmbH (net als bij een AG trouwens) kunnen wel degelijk privè aansprakelijk gesteld worden. Als je je plicht als Geschäftsführer niet nakomt (je dus bijv. geen professionele hulp hebt gehaald als je het zelf niet kon en er daardoor een schade is ontstaan).
Het is natuurlijk altijd slimmer om, bij wat voor firma je ook hebt, een boekhouding bij te houden. Al heb je maar een simpele met alleen de inkomsten en uitgaven, dat is voor mij zo vanzelfsprekend, dat ik er niet eens aan denk dat niet iedereen dat weet.

reageer op dit bericht in het forum

Re: wonen/ werken als ZZPer of BV in Zwitserland per 1 juli 20

, Jackie
21-3-2017, 9:56 uur

Jo heeft gelijk, en dat kan iedereen onder: KMU Portal gewoon nalezen...
https://www.kmu.admin.ch/kmu/de/home/praktisches-wissen/kmu- gruenden/uebersicht-rechtsformen/einzelunternehmen.html#143 0253140

reageer op dit bericht in het forum

Re: wonen/ werken als ZZPer of BV in Zwitserland per 1 juli 20

, Indiana 12
21-3-2017, 11:52 uur

Middddaaaaghhh

Ik zie dat Jackie ook alleen de site van de admin.ch ook niet echt gelezen heeft he.

Een klein stukje tekst:

'Selbstständigerwerbende müssen Einkommens- und Vermögensteuern bezahlen. Sie können wie Unternehmen bei den Steuern alles absetzen, was geschäftsmässig begründet ist. '

Hier de volledige tekst waar je kunt nalezen hoe het precies zit.
Het enigste waar ik een fout maakte was het bedrag van CHF 100.000,-- waar ik uit ging van een bedrag van CHF 76.000,--

https://www.kmu.admin.ch/kmu/de/home/praktisches-wissen/kmu- gruenden/firmengruendung/handelsregister.html?gclid=Cj0KEQj wnsPGBRDo4c6RqK-Oqu8BEiQAwNviCcQHc8e0aNHLr36blPt7xbY8QFcfWM yrd3tnI3e72c8aAud38P8HAQ

Prettige dag nog

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Indiana 12

Re: wonen/ werken als ZZP'er of BV in Zwitserland per 1 juli 20

, Jo
21-3-2017, 16:40 uur

De eerste zin: Eintrag in Handelsregister Einzelfirma ab Umsatz 100'000. Wat ik zeg: je hoeft je niet persé als Einzelfirma in het Handelsregister te registreren. Ondeer een jaaromzet van 100'000 is het vrijwillig.

Dit zijn de kriteria waar de belastingdienst je aan toetst of je echt een Einzelfirma bent of dat het meer een hobby is:
Merkmale für eine selbständige Erwerbstätigkeit sind:
Einsatz von Arbeit und Kapital
Frei gewählte Organisation
Unternehmerrisiko
Dauerhafte, planmässige und sichtbare Teilnahme am Wirtschaftsverkehr
Gewinnstrebigkeit

reageer op dit bericht in het forum

Re: wonen/ werken als ZZPer of BV in Zwitserland per 1 juli 20

, Indiana 12
21-3-2017, 19:43 uur

Aaaavvvonnndd

Beste Jo,

Lees toch eens goed, ik heb niks anders geschreven!
Ik heb alleen een opmerking gemaakt aangaande de vraag en het antwoord van jou en van de topicopener!!!

Wanneer jij bijvoorbeeld,een bedrijfje begint als tegelzetter, ik noem maar een zijstraat.

Dan heb je 2 mogelijkheden.
Wil je onder die CHF 100.000,--blijven, dan is het verstandig om enkel en alleen de hier mee verbonden werkuren te deklareren, en het aan de klant over te laten deze tegels in eigen regie aan te schaffen.
Want wanneer je als 'selbstaendig Erwerbender' ook nog de benodigde tegels levert, dan ben je al snel bij de ondergrens van CHF 100.000,--, want voor o.a. de fiskus is enkel de OMZET relevant

Wanneeer deze tegelzetter enkel en alleen zijn uren verrekend, is hier wat ruimte.

Wat betreft de aftrekposten, heb ik enkel duidelijk gemaakt, dat deze posten voor elk soort bedrijf gelden, zij het een Einzelfirma of een GMBH, een AG is daar weer een geval apart.

Verder schreef je dat de hoofdelijke aansprakelijkheid ook bij een GMBH of AG aanwezig is.
Nee dus.
Wel indien je de boel besodemietert, dan wel, maar dit geldt NIET voor een AG.
Een AG is ongeveer hetzelfde als een NV in Nederland of Belgie, en staat voor 'naamloze vennootschap'
Zie je dat woordje 'naamloze'???
AG is een Aktiengesellschaft, en de eigenaren zijn niet bekend onder naam.
Een GMBH is een 'GesellschaftMitBeschraenkterHaftung' en precies zoals de naam aangeeft, een onderneming waar de PERSOONLIJKE verantwoordelijkheid is beperkt!Credit Suisse, UBS, Nestle, Roche, en ga zo maar door, allemaal AG's, en hier zijn de CEO's nog de aandeelhouders hoofdelijk aansprakelijk.

Verder is voor een bedrijf of een firma MEHRWERTSTEUER niet relevant, want de enige die de MWST betaalt is de eindverbruiker.
Vaak via de ondernemer, maar BTW of MWST heeft 0,0 effekt op de onderneming.
De onderneming of een bedrijf is enkel omslagplaats voor de MWST.

Zodra men internationaal handel drijft, ook binnen de EU, en het bedrijf over een BTW/MWSTnummer beschikt, is er geen sprake van BTW/MWST.

Wanneer ik in NL b.v vlasstrooisel inkoop, en dit in Zwitserland verkoop, heb ik enkel te maken met de AFDRACHT van de BTW/MWST, welke ik aan de eindverbruiker HIER in Zwitserland in rekening breng.
Ikzelf krijg netjes een rekening uit Nederland met 0 % BTW, omdat ik beschik over een BTW/MWST nr hier in Zwitserland.
Zodra ik zelf wederom exporteer naar een EU land, aan een klant die eveneens voorzien is van een BTW nr, stel ik eveneens een rekening op met 0 % BTW.
Anders wordt het wanneer mijn klant dus geen BTW nummer heeft, dan ben ik verplicht de geldende Zwitserse BTW in rekening te brengen.
De klant daarentegen kan deze BTW aan de grens terugverlangen, maar dient dan wel het verschuldigde bedrag aan BTW in het land van eindbestemming te betalen.
Omgekeerd idem.
Verder, wanneer ik in NL een pony koop van een partikulier, dan zit hier dus geen NLdse BTW bij inbegrepen, maar ik moet bij import weldegelijk 2,6% Zwitserse BTW inkalkuleren, welke ik uiteraard met de 4 maandelijkse aangifte weer verreken.

Maar om terug te komen op de topicopener, heb ik begrepen dat deze dus de maximale mogelijkheden wenst te gebruiken wat betreft aftrekposten, waar op zich niks mis mee is.
En dat kan enkel een vakkundige Steuerberater bepalen, in het Kanton waar men dus is ingeschreven.

Mocht er iets niet kloppen volgens jou, laat het me weten, ik leer graag wat bij

Prettige avond nog

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Indiana 12

Re: wonen/ werken als ZZPer of BV in Zwitserland per 1 juli 20

, Indiana 12
21-3-2017, 20:05 uur

Aaavvonndd

Maar nogmaals Jo, er is in Zwitserland geen begrip als ZZPer.
Daar heb ik o.a. op gereageerd.

Hier is men 'Selbstaendig Erwerbender' met of zonder personeel, en dan kan men dat deklareren als 'Einzellfirma'.

Een ZZPer in Nederland is het verboden om naast zichzelf, anderen in dienst te hebben!!!!
Een 'Einzelfirma' of Selbstaendig Erwerbender' is het daarentegen NIET verboden mensen in dienst te hebben.

Verder wat betreft de creche, een priveaangelegenheid, zal dan wellicht ook vallen onder de aangifte voor privepersonen,en heeft in mijn ogen dan ook verdomd weinig te maken met een onderneming of bedrijf.
Als je dit doortrekt, kun je misschien ook de slaapkamerinrichting meenemen bij de post 'aftrekbaar' want normaal gesproken wordt de kleine toch verwekt in deze ruimte.
En misschien kun je ook het hondevoer aftrekken van de belasting, mits je aan kunt geven dat deze hond nodig is om het pand te bewaken!!!!
Misschien dat de belastingdienst dan nog wil weten of het gaat om een Pittbull of om een Chiwawaa.
Oh ja, nog zoiets, de oldtimer, want je wilt toch niet bij je klanten verschijnen met een fonkelnieuwe Mercedes AMG, nee, dat wekt argwaan, dus kom je voorrijden in een afgejakkerde 2cv, natuurlijk met een 'Veteraneneintrag' maar toch, je geeft de klant in ieder geval niet het idee welvarend te zijn,
Een gigantische aftrekpost.

Prettige avond nog.

P.s.Wat hebben we het goed he, hier in Zwitserland

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Indiana 12

Re: wonen/ werken als ZZPer of BV in Zwitserland per 1 juli 20

, Indiana 12
21-3-2017, 21:42 uur

Aaaavnd

Sorry 3 maandelijkse aangifte.
Sorry

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Indiana 12

Re: wonen/ werken als ZZP'er of BV in Zwitserland per 1 juli 20

, Josina Ghostine
9-5-2017, 22:23 uur

Vedankt voor jullie input tot zo ver.

gr. Josina

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Josina Ghostine
terug

Reageer


Het bericht waarop je wilt reageren:Onderwerp (verplicht, typ het onderwerp van je reactie in):


Bericht (verplicht, maximaal 5000 tekens):


Naam (verplicht):


email address


E-mail (als je dit invult kunnen mensen rechtstreeks op je reageren, maar je e-mailadres komt niet op de site te staan):


Laat het mij via email weten, als er een reactie wordt gepost bij dit onderwerp.
Laat het mij altijd via email weten, als er in dit forum geschreven wordt.

  


terug