is Freizügigkeitskonto vermogen of inkomsten?

, Wim Riedel
13-3-2015, 16:44 uur

Ik heb 5 jaar in Zwitserland gewerkt en bij einde contract is mijn pensioengeld op een freizugigkeitskonto gezet. Dat is een bankrekening waarop dat geld vaststaat totdat het gedeblokkeerd wordt. Nu ik weer in NL voor het eerst belastingaangifte moet doen is de vraag: Moet ik die Freizugigkeitskonto nu als vermogen beschouwen of niet?

Dit hangt samen met de vraag: hoe wordt het beschouwd na deblokkering? De zwitsers (het kanton Basel-Stadt in mijn geval) heffen er ca. 8% quellensteuer over en daarna is het vrij opneembaar. Maar beschouwt de NL belastingdienst dit als inkomen? (dat zou vervelend zijn want dan wordt het hoog belast) - of beschouwen ze het als vermogen (dat is veel gunstiger - maar dan moet ik het wel nu al opgeven)?

Wie heeft hier ervaring mee?

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Wim Riedel

Re: is Freizügigkeitskonto vermogen of inkomsten?

, Eva Hofkes
14-3-2015, 13:00 uur

Als belastbaar inkomen, vrees ik. Wel houdt de Nederlandse belastingdienst rekening met de voorheffing van 8% in Zwitserland.

Zie hiervoor:
Botschaft zur Genehmigung eines Doppelbesteuerungsabkommens zwischen der Schweiz und den Niederlanden:
Absatz 3 sieht vor, dass Kapitalleistungen sowohl im Quellenstaat als auch im
Ansässigkeitsstaat der Empfängerinnen und Empfänger besteuert werden können.
Der Quellenstaat wendet den dafür nach innerstaatlichem Recht geltenden Steuersatz an, und der Ansässigkeitsstaat rechnet diese Steuer auf seine Einkommenssteuer an.

reageer op dit bericht in het forum

Re: is Freizügigkeitskonto vermogen of inkomsten?

, Jo
14-3-2015, 15:42 uur

Een gedeelte (mischien wel alles) van je Freizügigkeitskonto is je verplichte pensioenaandeel toch? Dat geld kan je helemaal niet meenemen naar het buitenland maar blijft tot je pensioen vast staan (https://pensionskasse.credit-suisse.com/de/sparversicherung /austritt/barauszahlung/bezugsmoeglichkeiten/auswandern/). Ik weet niet hoe het in nederland zit met je pensioen dat vaststaat, maar ik neem aan dat je daar, net als in CH, ook pas belasting over betaald op het moment dat je het krijgt. Die 8% die je in CH betaald is de belasting wat je hier over je pensioen betaald als je de hele som op je 65e laat uitbetalen (en in jou geval dus de hele som uitbetaald wordt omdat je met een Freizügigkeitkonto niet kan kiezen of je een maandelijks inkomen wilt of het hele bedrag met je pensioen). Ik weet niet hou oud je bent, maar je hoeft je er dus pas zorgen over te maken, lijkt mij, als je 65 wordt en het geld dus uitbetaald wordt.

reageer op dit bericht in het forum

Re: is Freizügigkeitskonto vermogen of inkomsten?

, Eva Hofkes
14-3-2015, 18:34 uur

Wim, je moet ons even helpen, want misschien dreigt er een misverstand.
Begrijp ik het goed dat het betreft het niet-obligatorische deel van je pensioen ingevolge de BVG dat inmiddels is gedeblokkeerd? En is er sprake van uitkeringen (waarvan ik ben uitgegaan) of betreft jouw vraag of en hoe de gekapitaliseerde waarde van toekomstige uitkeringen in Nederland wordt belast?

reageer op dit bericht in het forum

Re: is Freizügigkeitskonto vermogen of inkomsten?

, Wim Riedel
14-3-2015, 19:26 uur

Het laatste, ik wil weten hoe het geld wordt gezien wanneer het gedeblokkeerd wordt en dat is nu nog niet het geval. Maar als het gedeblokkeerd wordt, is het hele bedrag (na aftrek ca 8% quellensteuer door kanton BS) in een keer voor mij beschikbaar.

Het betreft het bedrijfspensioen (ik neem aan verplicht maar het betreft niet de AHV! - ik weet niet meer dan dat het 2e Zuil is) wat aanvankelijk bij het Roche pensioenfonds is opgebouwd. Maar als je ontslag neemt gooien ze je uit het pensioenfonds en storten het op een freizugigkeitskonto. Je kunt het geld van de freizugigkeitskonto ook niet naar een pensioenfonds in NL overhevelen, omdat de freizugigkeitskonto niet als pensioenfonds gezien wordt. Ik kan er niet aankomen totdat ik 60 ben - en dat duurt nog ruim een jaar, dan mag het gedeblokkeerd worden.

Ik begreep van een duitse ex roche collega die ook sinds hij het bedrijf verliet het pensioengeld op een freizugigkeitskonto heeft dat het in duitsland wel gewoon als kapitaal wordt beschouwd en niet met inkomsten belasting belast wordt (op moment van deblokkering), het lijkt me een beetje vreemd als er zulke verschillen tussen EU landen bestaan.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Wim Riedel

Re: is Freizügigkeitskonto vermogen of inkomsten?

, Eva Hofkes
15-3-2015, 9:52 uur

Een eventueel verschil tussen de situatie in Duitsland en in Nederland wordt mi niet veroorzaakt door het geldende DBA, maar door de fiscale behandeling in Duitsland respectievelijk in Nederland zelf in geval van pensioenaanspraken die zijn opgebouwd bij een buitenlands pensioenfonds. Dit kan onder omstandigheden leiden tot een te conserveren inkomen.

Ik adviseer je hieromtrent tijdig bij de belastingdienst te informeren, daar het kapitaal, zoals ik nu begrijp, in ieder geval nog niet is uitgekeerd.

reageer op dit bericht in het forum

Re: is Freizügigkeitskonto vermogen of inkomsten?

, Bert
28-3-2018, 20:43 uur

Beste Eva,

Ik heb je repliek gelezen. Mag ik vragen , hoe zit het met pilaar 2 stortingen die ik vrijwillig heb gedaan om het pensioengat te overbruggen? Ik heb vijf jaar gestort, de laatste storting was in december 2015 en dit geld is opneembaar per 1 Jan 2019. Ik ben 45 jaar en sinds januari 2017 terug in Nederland. Ik weet dat in UK alleen Zwitserland bron belasting mag heffen dus netto als je Brits ingezetene bent. Dus vergelijkbaar met wat wim over Duitsland zei. Met vriendelijke groet,

Bert vd Meij

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Bert

Re: is Freizügigkeitskonto vermogen of inkomsten?

, Jo
16-3-2015, 8:14 uur

Ik zou ook Eva's advies opvolgen en tijdig bij de belastingdienst informeren. Je kan de belastingwetgeving in duitsland niet met die van nederland vergelijken. Ik weet bijv. ook van duitse collega's dat je in duitsland geld dat je in je pensionefonds vrijwillig inbetaald omdat je een dekkingskloof hebt niet van je inkomstenbelasting mag aftrekken.

reageer op dit bericht in het forum

Re: is Freizügigkeitskonto vermogen of inkomsten?

, veronica
8-4-2018, 0:39 uur

Weet iemand wat het contactadres is voor vragen over werkgevers in een kantonale instelling?

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar veronica
terug

Reageer


Het bericht waarop je wilt reageren:Onderwerp (verplicht, typ het onderwerp van je reactie in):


Bericht (verplicht, maximaal 5000 tekens):


Naam (verplicht):


email address


E-mail (als je dit invult kunnen mensen rechtstreeks op je reageren, maar je e-mailadres komt niet op de site te staan):


Laat het mij via email weten, als er een reactie wordt gepost bij dit onderwerp.
Laat het mij altijd via email weten, als er in dit forum geschreven wordt.

  


terug