waarom verhuizen naar zwitserland

, hannah
21-11-2011, 16:35 uur

Hallo allemaal,

Aangezien mijn man midden in een sollicitatie-procedure zit voor een baan in Zwitserland, ben ik veel aan het lezen op dit forum.

Wij zijn een gezin met 3 jonge kinderen (oudste twee worden binnenkort 7). We hebben altijd graag in het buitenland willen wonen, of anders gezegd, we kunnen ons niet voorstellen dat we ons hele leven in NL blijven wonen. Dat het Zwitserland zou kunnen worden, was nog niet echt in mij opgekomen.

Ondertussen zit ik mij aardig in te lezen over Zwitserland. Scholing voor de kinderen en het wonen.
Wij hebben een aardig +/_ lijstje. Ondanks dat we vaak in Zwitserland op vakantie zijn geweest, hebben we natuurlijk geen idee hoe het is om er te wonen.
Aan jullie eigenlijk de vraag: Wat is er zo leuk aan het wonen in Zwitserland!

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar hannah

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Twan
21-11-2011, 17:47 uur

Vergeleken met Nederland is Zwitserland veilig, minder gejaagd, biedt in 't algemeen een hogere levenskwaliteit. Kosten voor levensonderhoud zijn hier veel hoger, maar de salarissen zijn er ook naar en de belastingen zijn laag - onder de streep houd je normaalgesproken meer over dan in Nederland. En als je van bergen houdt, heb je je vakantieland natuurlijk in de achtertuin liggen.

Natuurlijk is dat geen zwartwitvergelijking. Downtown Zürich is beslist gejaagder dan het Groningse platteland. En door de hoge 'variabele kosten' die je hier hebt, zijn de kosten van levensonderhoud voor een gezin met kinderen naar verhouding hoog. Er is wel iets als 'kinderbijslag', maar dat dekt de meerkosten van de kinderen beslist niet.

Leven in een buitenland is altijd een beetje anders dan in je eigen land. Maar bedenk dat zo'n 22% van de inwoners van Zwitserland geen Zwitsers paspoort heeft - je wordt dus beslist niet de enige buitenlander hier!

Succes met jullie migratieplannen!
Twan.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Twan

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, hannah
14-12-2011, 21:29 uur

Hoi,
Ondertussen heeft m'n man een aanbieding. Het betreft een onderzoeksbaan (dr.ir.) bij een multinational en het aanbod is 7500 CHF brutto per maand. Hij heeft zes jaar werkervaring na z'n promotie aan de universiteit. Het lijkt ons eigenlijk wat weinig (net geen 100.000/jaar). Is het 'done' om daar nog over te onderhandelen in Zwitserland?

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar hannah

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Twan
14-12-2011, 22:48 uur

Ik denk dat het niet anders is dan in Nederland, zeker bij een multinational. Dus je kunt zeker onderhandelen - al is het (ook al net als in Nederland) afwachten geblazen of de andere partij bereid is om meer te betalen.

Groetjes,
Twan.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Twan

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Jackie
14-12-2011, 23:09 uur

Meer vragen kan altijd, 7500 is zeker niet slecht en 6 jaar werkervaring ook niet zo veel. Met kindergeld 8100, als je de sozialafgavens en belasting aftrekt blijven zeker 7000 over. Maar laat het je nog van de eventuele werkgever voorrekenen. Voor ziekenfonds moet je 1000 en voor een woning mind.2000 rekenen per maand. Blijfen dus 4000.

reageer op dit bericht in het forum

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Jackie
14-12-2011, 23:19 uur

Sorry, een correctie: woning tussen CHF 2500-3000, dus blijfen ca 3000/maand.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Jackie

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Twan
15-12-2011, 10:26 uur

Dat hangt natuurlijk ook erg af van waar je wilt gaan wonen en wat je wensen/eisen zijn. In de grotere steden is wonen beduidend duurder dan daarbuiten.

Mocht je overwegen om iets te kopen, kijk dan even naar de verschillen met Nederland. Er zijn voor- en nadelen t.o.v. Nederland:
- De hypotheekrente is hier beduidend lager dan in Nederland
- Banken geven hier maximaal 80% hypotheek
- Kopen is betrekkelijk on-Zwitsers. De meeste Zwitsers huren. Dat betekent dat de huizenmarkt relatief klein en langzaam is.
- 'Kosten Koper' verschillen van kanton tot kanton. Zo kent kanton Solothurn sinds een paar jaar geen 'Handänderungssteuer' (overdrachtsbelasting) meer, maar dat kan in andere kantons anders zijn.
- Zoek heel goed uit hoe het zit met je verblijfsvergunning! In veel gevallen heb je een verblijfsvergunning nodig om een huis te kunnen kopen (tenzij je een vakantiehuisje koopt, maar dat is een ander verhaal) en moet je die bij de overdracht laten zien aan de notaris.

Succes!
Twan.

stuur een privé-bericht naar Twan

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, IvdZ
15-12-2011, 0:16 uur

Dat wordt heel erg krap met drie kinderen! Succes met onderhandelen :-(

Groetjes, Ingrid

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar IvdZ

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Marru
15-12-2011, 8:31 uur

Hier in CH is het gebruikelijk dat de sollicitant zijn loonvoorstelling op tafel legt. bv. zet 9000. AG (Arbeitsgeber) zegt 7500. Dan moet jij als sollicitant duidelijk maken waarom je die 9000 gerecht vind. opleiding, ervaring, specialiteiten, vervolgopleidingen etc. (huidige loon, levensstandaard nu in NL) etc.
Dan wordt er besproken (gedeald)

Om te weten wat je op tafel kunt leggen moet je een vergelijk hebben. Dus: wat voor bedrijf is het. (research betaald over het algemeen slechter als wirtschaft)

Een kollega van mijn man is headhunter. Mocht je een precieze 'waarde' van je hubby hebben kan je me kontakteren en kan ik vragen.

In ieder geval is duidelijk dat je prive scholen dus kunt schudden. Is ook niet nodig. Openbaar is prima, betere integratie en vrienden (in de buurt!) voor het leven. Door kids leer ook jij meer mensen kennen resp. je sociale kontakten verbeteren.
de postings van jacky en IvdZ kan ik onderstrepen. Krappe kant wordt het. Je wilt toch ook een auto? Af en toe naar Nederland op vakantie? En af en toe op de skies staan nu je toch in CH woont?
Veel succes, M

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Marru

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Hannah
15-12-2011, 8:58 uur

Bedankt voor jullie reacties! Daar hebben we wat aan!

Wij hadden zelf ook al het idee dat het weinig zou zijn. Mijn man gaat dan ook nog flink onderhandelen. Er moet nog wel wat gebeuren voordat hij ja zegt.We zitten hier in NL goed, ook financieel, dat is tegenwoordig wel wat waard. Met dit salaris durven we de stap eigenlijk niet te maken. Idd, Marru we willen wel de vrijheid hebben om familie op te zoeken, uitstapjes te maken. Het lijkt me gewoon heel onprettig om me in een ander land financieel onzeker te voelen. Kortom we zijn er nog niet uit.

stuur een privé-bericht naar Hannah

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, mrs martina
12-5-2017, 18:01 uur

Heeft u onbetaalde facturen? Heeft u schulden die u wenst te verwijderen? Ben jij
Financieel beneden en moet u een bedrijf oprichten? Heeft de bank
Heb je gedaald als gevolg van je slechte krediet? Maak je geen zorgen meer als de Financial Advancement Services is bereid om u een lening te geven op laag
Rentevoet. Als u geďnteresseerd bent in onze leningaanbod en wilt dat
Aanvraag om een lening, contacteer ons vandaag door te antwoorden op dit bericht of Stuur ons gewoon een email via: mrsmartinaloanfirm01@outlook.com

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar mrs martina

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, anneke
21-11-2011, 18:24 uur

Hallo hannah, welkom op het forum. Ik kan me bij twan aansluiten. Als je de uitdaging wilt aannemen om naar het buitenland te verhuizen is zwitserland zeker een goede keus. Onze levenstandaard is hier in ieder geval hoger dan het in nederland zou zijn geweest. .
Wat scholing en wonen betreft, kun je hier op het forum al aardig wat antwoorden vinden.
Het nadeel is (maar dat is bij elke verhuizing naar het buitenland) is dat je familie en vrienden ver weg zijn en je niet even op bezoek kan. Vooral met kleine kinderen kan dat heel lastig zijn: je kan niet even opa en oma bellen om op te passen bijv. Het is hier vaak moeilijker om vrienden te vinden dan in NL. Hoewel je hebt kinderen die langzaam naar school gaan en dat helpt wel weer om bekenden te vinden.
Welk gedeelte van CH zouden jullie dan naartoe gaan?

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar anneke

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, hannah
21-11-2011, 19:02 uur

Hallo Twan en Anneke,

Bedankt voor jullie snelle antwoorden.
Qua kostenplaatje kunnen we er ons nog niet zoveel bij voorstellen. Mijn man lijkt veel meer te gaan verdienen, maar goed, gaat dat de kosten wel dekken. De verhuizing moet op financieel gebied niet een achteruitgang betekenen.
We zouden naar de omgeving Zurich verhuizen, richting baden. En aangezien we nu in het noorden van NL wonen, zal dat dus even wennen zijn!
We zijn al vaak verhuist in NL, we weten dus wel wat het is om ergens opnieuw te beginnen. Familie wonen we nu zeker niet in de buurt, natuurlijk wel nog altijd dichter bij dan als we in Ch zouden wonen.
Weet een van jullie hoe het onderwijs voor kinderen is die wat extra zorg nodig hebben, een van onze kinderen heeft een aan autisme verwante stoornis
En nog een vraagje, ik spreek nog niet zo goed Duits. Wat raden jullie me aan, een cursus Duits of Zwitserduits?

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar hannah

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, IvdZ
21-11-2011, 19:33 uur

Beste Hannah,

Ik zou de plaats van wonen volledig laten afhangen van de school voor de kinderen. Wat ik zie bij mezelf en bij vrienden hier is dat het schoolsysteem totaal niet te vergelijken is met dat in NL. Het loopt qua individuele begeleiding totaal achter bij NL. Waar wij wonen wordt frontaal onderwezen met veel strafwerk en puntensystemen voor straf/beloning. Dit is echter in Kanton Aargau. Ze zijn in heel CH bezig het schoolsysteem te hervormen en (voor zover ik goed ben geďnformeerd) is dit in ZH al gebeurd of minstens gaande (Harmos). Misschien kunnen mensen die in ZH wonen mij hierin corrigeren en/of aanvullen. In Aargau zal het t.z.t. ook wel komen, maar het is globaal gezegd nogal een conservatief kanton. De hervorming komen voor een deel neer op: Kindergarten (kleuterschool) en klas 1 en 2 samenvoegen en veel individueler (lees op de individuele behoeften van het kind afgestemd) onderwijs aangeboden. Aangezien Baden kanton Aargau is, zou ik me hier goed in verdiepen. Qua reistijd voor je man kun je dan ook net in kanton ZH te gaan wonen. Nu verschilt een en ander niet alleen per kanton, maar ook per gemeente. Heel specifiek voor autistische stoornissen kan ik je niet verder helpen, maar als je sites hebt bezocht, maar moeite hebt met de taal wil ik je gerust verder helpen. Op de meeste scholen wordt er ook DAZ (Deutsch als Zweitsprache) aangeboden.
Als cursus voor jou zou ik, als je duits nog niet voldoende is, zeker duits gaan volgen. Het zwitserduits komt dan vanzelf.
Heel veel succes en groetjes, Ingrid

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar IvdZ

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Twan
22-11-2011, 8:06 uur

Hoi Hannah,

Ga beslist Duits leren. Er zijn zeker cursussen Zwitserduits, maar die gaan allemaal uit van het hoogduits en veronderstellen dus een redelijke basiskennis daarvan. Bovendien: Zwitserduits is een (verzameling) dialect(en). Het wordt vrijwel niet geschreven. Schrijftaal is 100% hoogduits.

Ik sluit me aan bij het advies van Ingrid voor wat betreft onderwijs van de kinderen. Er is hier geen vrije schoolkeuze zoals in Nederland: je kinderen gaan in principe naar school in de wijk/gemeente waar ze wonen. Er is geen verdeling in bijzonder of openbaar onderwijs, geen jenaplan- of montessorionderwijs. Voor godsdienstonderwijs is er meestal een uurtje in de week aan het begin of het einde van de dag, afhankelijk van de gezindten in de plaats waar je woont is het katholiek en/of protestant; het wordt alleen gevolgd door de kinderen die daadwerkelijk katholiek of protestant zijn.

Het onderwijs is in de regel inderdaad minder individueel en minder vrij dan in Nederland, maar hoe groot het verschil met Nederland is hangt erg van de school af. Het ouderwetse systeem dat Ingrid beschrijft komt zeker nog voor, maar is beslist niet overal de standaard, ook niet in Aargau (mijn vrouw heeft op een school in kanton Aargau voor de klas gestaan en geeft beslist niet op die manier les).

Conservatief? Dat geldt niet alleen voor Aargau. In heel Zwitserland is men door de bank genomen veel conservatiever dan Nederland. Zeker in de dorpen is het van 'Wat de boer niet kent...' en krijg je soms de indruk dat er werkelijk mensen zijn die nog nooit van hun Alpenwei weg zijn geweest.
Ook tegenover buitenlanders is de algemene tendens 'conservatief', en ook hier is er een PVV-achtige partij die volstrekt islamofoob en anti-buitenlanders is. Dat valt op en is ergerlijk tijdens campagnes voor verkiezingen en referenda, aan de andere kant is de gemiddelde Zwitser erg enthousiast over Nederland en Nederlanders. 'Holländer? Das sind doch eigentlich keine Ausländer!' is een uitspraak die ik regelmatig hoor.

Groetjes,
Twan.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Twan

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Megan Moore
16-8-2017, 13:06 uur

Hallo mensen ,

Ik wil met u de getuigenis delen van hoe ik mijn lening heb gekregen.
Ik heb ervaring met de kwaliteit van de dienstverlening, met deze kredietverlener MEGAN FUNDING INC, die mij echt heeft geholpen mijn medische facturen te betalen toen ik in geld durfde omdat ik een weduwe ben.

Een vriend van mij heeft mij ook aan hen geleid. Toen ik op dit moment een grote operatie wilde doen en ik op dat moment geen geld had, kwamen ze tot mijn redding en in minder dan 48 uur werd de som van 50.000 euro overgemaakt naar uw account.
Maar om de waarheid te zeggen, was ik in het begin zenuwachtig maar toen ik moed oproepde en hun leningsbeleid volgen met mijn vriendenadvies,
Op het einde vond ik mezelf aan het glimlachen.
Als niet voor deze geldschieter, zou ik misschien nu al dood zijn geweest.
Ik heb zelfs een andere lening van hen begonnen mijn bedrijf na mijn herstel, dat ik nu ook terugbetaal.
Mijn enige advies is nu dat elk lichaam dat echt behoefte heeft aan een lening, contact opneemt met hun e-mail via: misssssctynn@gmail.com en een lening van hen krijgen.

De groeten

Megan Moore

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Megan Moore

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Hannah
22-11-2011, 9:08 uur

Bedankt allemaal voor jullie reacties!

School is voor mij de enige drempel om het niet te doen. Dat is dan ook iets wat we heel goed willen onderzoeken. Aan de andere kant hebben we het vertrouwen in onze kinderen dat ze het gaan reden.
Het is voor ons nog niet zeker waar we gaan wonen, heb al verschillende scholensites bezocht, ook de internationale in Baden, die lijkt mij erg leuk. Aan de andere kant, als we willen integreren in CH lukt dat natuurlijk het beste, wanneer de kinderen op een gewone school zitten.

Wat leuk om te horen dat Zwitsers enthousiast zijn over de Hollanders.
Ik heb er zelf wel zin in om me te wentelen in een andere cultuur. En het wonen in een bergland lijkt ons prachtig, ook al zullen we er niet middenin zitten.

Ingrid bedankt voor je aanbod, hou ik zeker in gedachten. Gelukkig kan mijn man vloeiend Duits. Wanneer 'de kogel door de kerk' is, zal mijn man het eerste half jaar alleen in CH wonen, ik blijf met de kinderen achter om eerst het schooljaar af te maken. Hij heeft dan waarschijnlijk genoeg tijd om zich te oriënteren.
Nog een vraagje, ik las op een kalender van een school dat de zomervakantie maar 4 weken duurt. Is dat normaal in CH?

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Hannah

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Twan
22-11-2011, 9:16 uur

Schoolvakanties zijn, net als vrijwel alles in dit land, van kanton tot kanton en zelfs van gemeente tot gemeente verschillend.
Over het algemeen zijn de zomervakanties hier ongeveer vijf weken, dus korter dan je in Nederland gewend bent. Daar staat tegenover dat de andere vakanties vaak langer zijn: herfstvakantie is meestal twee tot drie weken, en begin februari zijn er meestal twee weken Winter- of Sportferien in plaats van het weekje krokus- of carnavalsvakantie in Nederland.

Wat betreft scholen: het standaardonderwijs zoals dat door de gemeentes wordt aangeboden is in principe gratis. Daar hebben we in deze thread tot nu toe hoofdzakelijk over gesproken. Naast het gratis onderwijs is er in Zwitserland een breed scala aan privéscholen. Bijvoorbeeld de internationale scholen. Bedenk dat daar dan wel een stevig prijskaartje aan hangt: het begint niet onder de 15.000 frank per kind per jaar!

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Twan

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Marru
22-11-2011, 9:14 uur

Hallo Hannah,

ik kan mijn voorgangers met hun prima tips aansluiten.

betr. je 'kostenplaatje' kun je je zeker voorbereiden.

http://www.budgetberatung.ch/Online-Berechnungen.20.0.html
kun je zelf berekenen.

een stukje verder zie je voorbeelden voor familie met 3 kids.

http://www.budgetberatung.ch/Familienbudget.75.0.html

daar zie je dat met Sfr. 6000 inkomen per maand er geen auto en geen sparen in ligt, en dat met een huur van Sfr. 1500.-- wat sowieso utopie is.

Krankenkasse en tandarts moet je zelf betalen.

Mocht je een woning in een bepaald gebied zoeken kan ik altijd nog voor je in de Tages-Anzeiger kijken. Daar staan nl altijd ook nog woningen in die niet in homegate.ch staan.
Veel succes met de voorbereidingen.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Marru

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Marru
22-11-2011, 9:16 uur

Zomervakantie is verschillend per kanton. Kan in gebieden in Graubünden zelfs tot 8 weken gaan ivm hooien, maar dan minder in de herfst en met kerst en hier in kanton Zürich 5 Weken zomer, 2 weken herfst, 2 weken kerst, 2 weken sport in februari en 2 weken voorjaar ergens in april.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Marru

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Marru
22-11-2011, 9:19 uur

http://www.budgetberatung.ch/Familienbudget.75.0.html

ook een budgetvraag natuurlijk

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Marru

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, anneke
22-11-2011, 9:51 uur

Je kunt op de website van het kanton ook wel info vinden over de school (voor Aargau www.ag.ch). De Site is niet erg makkelijk om te navigeren (die van ons kanton baselland vind ik makkelijker). Daarom heb ik even verder voor je gekeken naar wat voor jou van belang is: de primarschule: http://www.ag.ch/bildungswege/de/pub/volksschule/primarschul e.php. Wat Twan al zegt: aan de internationale school hangt een prijskaartje en dat moet je dus bij je inkomen meerekenen. De 'gewone' zwitserse school is gratis en, ik spreek uit eigen ervaring, erg goed.

Daar vind je ook wat info voor kinderen met speciale Bedürfnisse (weet niet hoe dat op NL heet, ben al te lang weg) en rechts een link naar de vakanties. In kanton BL hebben we 6 weken zomer-, 2 weken herfst-, 1 week kerst-, 2 weken fasnacht/sport- en 2 weken paasvakantie.

Wat betreft duits of zwitserduits: ben ik het eens met marru en twan: leer goed duits, dan volgt het zwitsers vanzelf.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar anneke

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Hannah
22-11-2011, 10:04 uur

Bedankt voor de sitetips. Mijn man heeft gisteren en hele kostenberaming gemaakt, ook aan de hand van zwitserse sites. Voor SFR. 6000, gaan we zeker niet over. We hebben voor ons zelf een minimum in ons hoofd. Ik zal deze sites zelf eens doornemen.
Okay, de vakanties zijn overal anders. Aan de hand van de schoolsite waar ik op heb gekeken, zouden onze kinderen dit jaar dan effectief 3 weken zomervakantie hebben, aangezien het noorden van NL laat vakantie heeft.
Is een van jullie trouwens bekend met autisme en schoolgang in CH. Moet natuurlijk wel zeggen dat NL de kroon spant met het labelen van kinderen, ik weet niet hoe dit in CH is?

Maar goed, laten we maar eerst maar eens afwachten hoe de sollicitatieprocedure afloopt. Die is wat vertraagd vanwege business trips.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Hannah

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Hannah
22-11-2011, 10:14 uur

Hoi Anneke,

Lees net jouw reactie. Ik ga gelijk kijken op de site. Bedankt voor de link! En voor het woord 'bedurfnisse'. Dat maakt het zoeken makkelijker.
In NL noemen ze het 'speciale aandachts kinderen' of gewoon heerlijk hollands 'probleemkinderen'! Of nog een: zorgenkinderen! Ikzelf noem hem meestal bij zijn naam!
Maar goed, even een zijweggetje, ik ga gelijk de site bekijken, bedankt!

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Hannah

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Twan
22-11-2011, 10:38 uur

Of 'kinderen met een rugzakje', of is die term inmiddels weer helemaal uit? Ik zal vanavond eens mijn vrouw vragen hoe het zit in Aargau m.b.t. extra zorg voor kinderen met autistische neigingen.

Ik weet in elk geval dat er op haar toenmalige school in Aargau maar ook op haar huidige school in kanton Solothurn een of meer zogenaamde 'Heilpedagogen' aanwezig zijn. Ik vind dat een wat rare term (alsof een kind dat minder makkelijk leert 'krank' is en 'geheilt' zou moeten worden), maar goed, er zijn hier wel meer voor Nederlanders rare uitdrukkingen in omloop (zo betekent 'naar de urn gaan' niet dat je gecremeerd wordt, maar dat je je stem gaat uitbrengen voor verkiezingen of referendum). Een 'Heilpedagoge', dus, wordt ingezet voor kinderen die minder goed meekomen. Dat kan op allerlei manieren, soms met apart individueel onderwijs, soms in kleinere groepjes.

Groetjes,
Twan.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Twan

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Maureen
22-11-2011, 10:45 uur

Hoi Hannah,
Scholen voor je kinderen zijn erg belangrijk. Houdt er wel rekening mee dat er voor de privé scholen vaak lange wachtlijsten zijn. De Internationale scholen rond Zurich kosten ongeveer CHF 25.000 per kind per jaar. Als de nieuwe wekgever daar niet (grotendeels aan mee-) betaald wordt het bijna onmogelijk om je kind daar naar school te laten gaan.
Zwitsers onderwijs in het duitstalige deel is goed maar ouderwets en erg schools. Vanaf dag 1 in de eerste klas (Groep 3) is er huiswerk. Veel scholen hebben geen 'tussen de middag opvang'. Je kind gaat dan thuis lunchen (warm!) en moet weer terug gebracht naar school. Super onhandig als jij ook zou willen gaan werken.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Maureen

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, IvdZ
23-11-2011, 0:19 uur

De kinderen gaan hier zelfstandig naar school. Al vanaf de Kindergarten. En alles te voet. Met de auto halen en brengen is uit den boze of slechts voor de hoge uitzondering.
Deze 'Schulweg' vindt men erg belangrijk in de sociale ontwikkeling van de kinderen.
Ik sprak trouwens vandaag nog met mijn zus over de school van haar kinderen. Haar dochter komt volgend jaar in een klas (groep 3) met 1 leerkracht. Hier zijn de ouders én de leerkrachten al bijna geschokt als er 22 kinderen in één klas zitten. Ze werken er dan ook met meerdere leerkrachten en delen de klas veel tweeën, zodat veel lessen slechts aan groepjes van 10 tot twaalf kinderen wordt gegeven.
Op de school van mijn kinderen is er ook de geďntegreerde Heilpedagogik. Zowel de zwakkere als de sterkere kinderen (op allerlei gebied) krijgen ofwel extra ondersteuning ofwel extra stof aangeboden. Ook dit gebeurt op verschillende manieren. Soms individueel, soms in groepjes. Dit is natuurlijk allemaal ook wel positief voor een kind met een autistische stoornis. Ik denk dat er zowel aan het NL als ook het CH schoolsysteem voor- en nadelen zitten voor jouw (en waarschijnlijk zelfs ieder) kind. Een klas van vierendertig kinderen met meestal meerdere 'rugzakkinderen' en één leerkracht, daar wordt je ook niet echt heel blij van...
Hoe is het nu op school van jouw kind dat extra zorg/begeleiding nodig heeft? Ben je er tevreden over?

Groetjes, Ingrid

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar IvdZ

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, hannah
23-11-2011, 10:10 uur

Hoi

Bedankt Twan en Ingrid voor jullie uitleg over het schoolsysteem.

Dat klinkt heel bemoedigend. Vooral die kleine klassen. Dat is hier in NL soms wel anders. Wat ons aanspreekt aan Zwitserland is het rustige en gemoedelijke. Dat komt in jouw verhaal wel naar voren.

Op dit moment zitten mijn kinderen op een geweldige school. Mijn zoon redt het hier prima. De extra zorg voor ons kind zit er op dit moment in dat de juf het extra aanmoedigd en positief benaderd (hier groeit hij van, maar welk kind niet). Daarnaast krijgt hij motoriekles. Voor hem is het heel belangrijk dat hij begrepen wordt en men geduld met hem heeft.
Onze kinderen hebben eerst op een andere school in de buurt gezeten. Daar was het erg prestatie gericht, kinderen die niet meekwamen sneeuwde onder. Daarnaast werd hij erg als 'gehandicapte' gezien. Iets waar wij helemaal niet blij mee waren, dat is niet de boodschap die je aan je kind mee wilt geven! Wij vinden onze zoon ook eigenlijk een hele normale jongen met soms een wat 'andere' kijk op de wereld.

Kortom, het onderwijs in NL is ook niet altijd ideaal! Rugzakkinderen bestaan haast niet meer in NL. Die rugzak duidt er namelijk op dat het door de overheid geld beschikbaar wordt gemaakt waar school extra hulp mee kan inkopen. Vanwege bezuinigingen is dit nauwelijks meer te krijgen..


Wel fijn om te horen dat in Zwitserland ook zorg voor deze kinderen is.
Wat geweldig die schulegang. Hier stikt het 's ochtends van de auto's. Maar brengen jullie de kinderen dus niet naar school? Dat zal even wennen voor mij zijn!

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar hannah

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Twan
23-11-2011, 10:36 uur

De 'Schulweg' te voet kan natuurlijk ook heel goed in Zwitserland omdat iedereen in principe in zijn eigen dorp of wijk op school zit. De Nederlandse situatie, waarbij kinderen soms helemaal naar de andere kant van de stad naar school gaan, ken je hier eigenlijk niet (alleen bij de privéscholen).

Juist in de situatie van jullie zoon lijkt het me erg belangrijk dat je je bij verschillende scholen oriënteert naar de manier waarop ze daar te werk gaan. Dat kan van gemeente tot gemeente verschillen, en dat gaat dan waarschijnlijk een belangrijke rol spelen bij de keuze van jullie woonplaats.

Waar precies komt je man te werken? Dat is natuurlijk ook een belangrijke factor in die keuze. Reiskosten worden hier minder vaak dan in Nederland door de werkgever vergoed, en ook een leaseauto van de zaak is hier veel minder gebruikelijk. Files zijn er in het algemeen minder dan in Nederland, maar rond Zürich is het zeker drukker op de weg dan in het noorden van NL waar je nu woont. Het openbaar vervoer is hier beduidend beter (comfortabeler en betrouwbaarder) dan in Nederland. Enkeltjes en retourtjes zijn peperduur, maar maand- en jaarabonnementen zijn in de regel juist goedkoper dan in Nederland.

Groetjes,
Twan.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Twan

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, IvdZ
23-11-2011, 16:43 uur

Hoi Hannah,

Mijn zoon krijgt psychomotoriktherapie. Dit is een dienst van de gemeente/kanton (en dus volledig gefinancierd) voor kinderen met moeilijkheden op motorisch en/of sociaal/emotioneel gebied. Bij mijn zoon is eerst uitgebreid aandacht besteed aan het (grof)motorische (eerst twee jaar fysio en toen anderhalf jaar psychomotoriktherapie) en nu wordt er zowel gewekt aan de motoriek als ook aan het sociaal/emotionele in een groepje van drie kinderen. Is één keer in de week een uur. Hannah je mag me gerust eens bellen. Heb veel ervaringen opgedaan op de weg naar waar mijn zoon nu is. Praat wat gemakkelijker aan de telefoon. Als je hier behoefte aan hebt, mail ma dan even en dan geef ik je mijn nummer door. Met mijn jongste zoontje lijkt het dezelfde kant op te gaan. Heeft er ook al ruim een jaar fysio opzitten en gaat nu beginnen met Logopedie, waarbij ze heel erg naar het hele kind kijken, dwz de algeheel ontwikkeling/het spelen/het bewegen.

Groetjes, Ingrid

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar IvdZ

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Marru
23-11-2011, 10:35 uur

Helaas neemt ook autotaximammie toe. Vaak buitenlanders die dan ook dringend geinstrueerd worden door Kindski lehrerin om de kids te laten lopen. Logisch loop je als ouder in het begin mee. Ze krijgen gelijk al in het begin 'politieles' bij de zebra. (eerst lopen als alles staat!)
Hier in CH is de (stomme) regel, dat als iemand bij een zebra staat voorrang heeft en dus auto moet stoppen. Helaas racen die vaak door en afgelopen weken werden er 2 jongetjes van 9 en 10 aangereden.

Veel voetgangers maken de automobilisten ook albträumen door gewoon zonder te kijken over te steken omdat ze toch voorrang hebben. Daardoor komen de grootste misverstanden en dus toenemend ongelukken.

Er zijn ook klaarovermammies.
Standaard is wel dat de moeders begeleiden het eerste jaar over de straat en daarna alleen verder gaan. Over een loopweg van 5 minuten doen die kids er wel 20 - 30 minuten over, dus incalculeren bij zMittagessen ;-)

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Marru

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, anneke
23-11-2011, 10:40 uur

In Baselland (en ik denk dat het voor de meeste kantonen geldt gezien de reakties van Marru en Twan) is wettelijk vastgelegd dat het aantal kinderen per klas op gemiddeld 22 is vastgelegd met maximaal 26 kinderen per klas (zowel voor de lagere als ook de middelbare school). Voor Kleinklassen is het 10 met maximaal 13 kinderen.
Als je kind nog extra aandacht nodig heeft, dan komt er een extra juf in de klas die met die kinderen die extra aandacht nodig heeft gaat werken. Vroeger gingen die kinderen tijdens de les naar de zg. Förderunterricht, maar dat is met Harmos afgeschaft. Die Förderleraren komen nu in de klas.
Wat betreft het brengen naar school: natuurlijk kun je je kind naar school brengen. En ook hier zijn er ouders die dat met de auto doen, hoewel dat er niet veel zijn (wij wonen vlakbij een lagere school en ik zie af en toe een paar auto's staan en dat meestal naar schooltijd waarbij ik vermoed dat er dan naar een afspraak gegaan moet). Onze kinderen heb ik in het eerste jaar van de kleuterschool nog wel gebracht, maar na een halfjaar wilde ze liever zelf met hun vriendinnetjes gaan. De jongste zat trouwens niet op de lagere school aan het einde van onze straat en moest een eindje lopen naar school. Lopen dus of in sommige gevallen met de step hoewel wij ook al eens een klasbijeenkomst hebben gehad waar de ouders debateerde (en afstemde, het is tenslotte zwitserland) dat kinderen niet met de step gaan. Fiets is sowieso uit den boze, alleen de middelbare scholieren mogen met de fiets naar school.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar anneke

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Twan
23-11-2011, 11:12 uur

Yep, in de meeste kantons is er iets vastgelegd over gemiddelde en maximale klassengrootte. Overigens wordt daar bij kleine scholen wel 'geďmproviseerd', simpelweg omdat de gemeente meestal geen zin heeft om voor een eenmalige geboortegolf een extra klaslokaal te laten bouwen. Zo geeft mijn vrouw les aan een klas die officieel te veel kinderen heeft en in een te klein lokaal zit, maar dat wordt niet opgelost door de klas te splitsen, maar meer 'fte's' voor de klas te zetten. Er is daarom gedurende een behoorlijk aantal uren per week een tweede leerkracht in de klas.

Lagere school en fiets is hier heel anders dan in Nederland. Zwitsers fietsen - gezien de geografische omstandigheden - eigenlijk onverwacht veel, maar 'doen' naar Nederlandse begrippen overdreven veel aan veiligheid. Helm op dus, zeker bij kinderen! Het is hier niet vanzelfsprekend dat kinderen zelfstandig fietsen, maar hoe het precies zit (en vanaf welke leeftijd het dan wel 'mag') weet ik niet.

Groetjes,
Twan.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Twan

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Marru
23-11-2011, 11:19 uur

meen me te herinneren dat kinderen pas in de loop van de 4. klas lagere school fietsles krijgen incl. parcours door dorp en examen. Dan staan er overal politie en leerpersonen en wordt heel nauw gekeken of ze het goed doen. Pas als het kind zijn fietsdiploma heeft. (is dus als 10 jaar of zo) mag het officieel op straat fietsen. Daarvoor dus niet. Ook niet op trottoir. Wordt weliswaar wel gedaan met ouders (op zondag) en dan toeluikend toegestaan. En inderdaad helm op! (net als bij skieen)

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Marru

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Marru
23-11-2011, 11:23 uur

mmmm, naar de wet zou het op straat mogen fietsen zodra het schoolplichtig is, maar NIET naar school met de fiets. Dit pas midden 4. klas.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Marru

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Corine
23-11-2011, 16:01 uur

Hallo Hannah,

Mijn man en ik wonen nu 6 en half jaar in Zwitserland en jaren vliegen voorbij. Wij hebben geen kinderen dus daar kan ik je zeker geen adviezen in geven. Wel wonen wij in kanton Aargau. Mijn man werkt in Zurich en natuurlijk is dat meestal file rijden maar hier in het kanton zijn de huizenprijzen wat lager als vlakbij Zurich maar dat is natuurlijk logisch. Zwitserland heeft overal zijn natuur, die hoef je niet te zoeken zoals in NL. Wat ons nederlandse bezoek steeds verrassend vindt is dat hier in de weekenden de spulletjes van de supermarkt gewoon buiten staan. Gelukkig kan dat hier nog. Baan zoeken is wel lastiger zeker als je duits niet perfect is maar ook zeker niet onmogelijk.

Weet zeker dat het land je goed zal bevallen en je zit eigenlijk ook zo in NL!

Heel veel succes bij het beslissen!!!

reageer op dit bericht in het forum

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Marru
15-12-2011, 16:28 uur

krass!!!!

vandaag in het nieuws in Zwitserland:

Als armutsgefährdet gilt eine alleinstehende Person mit einem verfügbaren monatlichen Einkommen von weniger als 2400 Franken oder ein Haushalt mit zwei Erwachsenen und zwei Kindern unter 14 Jahren mit weniger als 5000 Franken

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Marru

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Jackie
15-12-2011, 16:49 uur

Als je bedenkt, dat de monatlche Bruttomedianlohn in 2010 CHF 5979 was, is dat in der daad KRASS!

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Jackie

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Truus
24-5-2013, 15:27 uur

Hallo
Zijn jullie inmiddels verhuist wij lopen met de zelfde plannen we hebben 3kinderen
Waarvan ook 1 met ass
Zou graag wten hoe jullie dit aangepakt hebben

Groetjes Truus

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Truus

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Liesbeth
24-5-2013, 15:52 uur

Hallo Truus,

Je vraagt hoe wij dit hebben aangepakt. Wat wil je precies weten?

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Liesbeth

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Truus
24-5-2013, 16:54 uur

Hoi Liesbeth

Ik zou graag willen weten of en waar er scholen zijn voor kinderen met
een ass stoornis, of waar deze kinderen goed begeleid worden het
liefst in het kanton Graubunden of Berner Oberland of weet je misschien een website waarover ik hier meer informatie over kan vinden hebben ze ook een nationale site deze kan ik nl nog niet vinden.

als je antwoorden hierop weet hoor ik het graag en bedank me alvast

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Truus

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Liesbeth
26-5-2013, 21:47 uur

Hallo Truus,
Daar kan ikje helaas niet aan helpen. Succes. Gr, Liesbeth

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Liesbeth

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Piet
27-5-2013, 9:40 uur

voor Duitse les kan je goed terecht bij de Migros die zit bijna in elke plaats en geeft les in kleine groepjes. http://www.klubschule.ch/Kurse

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Piet

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Truus
29-5-2013, 15:20 uur

oke

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Truus

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Ingrid van der Zaag
29-5-2013, 15:59 uur

wat is ass?

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Ingrid van der Zaag

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Truus
29-5-2013, 16:48 uur

beste Ingrid

ASS staat voor autisme spectrum stoornis
moet je maar eens googelen als je er in geintereseerd
bent

groetjes

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Truus

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Fatih
18-8-2013, 20:38 uur

Duidelijk:), trouwens dankje voor het snelle reactie:)

Mvg.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Fatih

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Fatih
18-8-2013, 16:00 uur

hallo mensen,voor wat info heb ik hier en daar wat gelezen maar het is me nog steeds niet zo duidelijk..Ik ben geboren in NL heb ook Nederlandse paspoort maar wil rest van mijn leven wonen en werken in CH. wat voor werk het is is niet zo belangrijk. als taal kan ik heel goed Nederlands spreken (begrijpen) , engels kan ik ook wel praten en een gedeelte begrijpen. wil liefst in Basel of in de buurt wonen.. maar omdat ik een Nederlandse paspoort heb kan ik daar verblijfsvergunning krijgen??

alvast dank u wel voor uw reacties.
mvg.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Fatih

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Twan Laan
18-8-2013, 20:36 uur

Fatih,
De volgorde voor een verblijfsvergunning krijgen is: eerst laten zien dat je in je eigen onderhoud kunt voorzien. Dus: eerst werk vinden (tenzij je over een heeeeeeel goed gevulde bankrekening zou beschikken). Als je dat werk gevonden hebt, kun je met een Nederlands paspoort ook zonder al te veel moeite een verblijfsvergunning krijgen.
En om werk te vinden is het wel handig als je de taal van het land spreekt. Met Nederlands bereik je in Zwitserland erg weinig, want de meeste Zwitsers spreken nou eenmaal geen woord Nederlands. In Basel wordt Duits gesproken. Misschien dat je met alleen Engels ook wel werk kunt vinden, maar bedenk dat je bij een sollicitatie vrijwel altijd in het nadeel bent ten opzichte van kandidaten die wel Duits spreken. Weinig kans dus. Advies dus: zo snel mogelijk Duits gaan leren.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Twan Laan

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Stefan
19-11-2013, 7:50 uur

Wederom een perfect voorbeeld van het z.g. braindrain effect. Het fenomeen waarbij hoog opgeleide personen na hun opleiding uit een land vertrekken om elders een baan te zoeken.

Momenteel vertrekt uit NL 20% en komt er maar 4% van buitenaf terug. Een trieste constatering.

Maarrrr, groot gelijk :-). Veel succes en plezier in Zwitserland.

Gr.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Stefan

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Jo
19-11-2013, 8:10 uur

Tja, wij zijn ook zo'n Braindrain gebal (van 25 jaar geleden). De situatie was toen net als nu: geen banen in nederland te vinden voor goedopgeleide mensen, dus dan ga je verder op de wereld zoeken.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Jo

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Ellen
22-11-2013, 17:58 uur

Ik ook Jo, en waarom ook niet? Ook 25 jaar geleden vertrokken en kon kiezen tussen een goede baan in het buitenland en toendertijd weinig banen in NL. Heb er ook nooit spijt van gehad :-)

reageer op dit bericht in het forum

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Marius
22-11-2013, 22:02 uur

Hallo Hannah,

Ik zou je zeker adviseren om voordat je de beslissing neemt om te gaan verhuizen, eerst een schriftelijke acceptatie van een aanvullende krankenkasse versicherung aan te vragen. (Zusatzversicherung). Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar ik weet wel dat veel krankenkassen aanvragen afwijzen wanneer er reeds gebreken in aanvraag veremld staan.
Denk bij de onderhandeling van je man aan een verhuisvergoeding. En ja onderhandelen is zoals velen voor mij reeds schreven, zeer wel mogelijk. Zeker binnen een multinational. Ik werk zelf ook voor een multinational en het wordt niet als vreemd gezien, sterker nog achteraf zei men mij dat men dit von einem Hollaender erwartet hat. En leer absuluut Duits. Mijn vrouw is heel simpel bij de Migrosclubschule met een intensiv kurs begonnen. Zij kon helemaal geen Duits toen we 5 jaar geleden kwamen, en nu kan ze zich prima overal alleen redden.
Hou ons op de hoogte wat jullie gaan doen. We denken met jullie mee hoor.
Succes

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Marius

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Ellen
22-11-2013, 22:11 uur

Denk dat Hannah of nu al hier is of in Nederland gebleven, het draadje begon in 2011?

reageer op dit bericht in het forum

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Marius
22-11-2013, 23:23 uur

Niet gezien. Heb een grootbeeld tablet nodig denk ik. Dank Ellen, ik zal beter oppassen.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Marius

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Peggy
26-11-2013, 21:36 uur

Hoi allen,

Wij gaan begin januari (tijdelijk) verhuizen naar st. Gallen. We krijgen een appartement aangeboden voor een bepaalde periode. Wij vragen ons o.a. af hoe het zit met internet/WiFi in je woning. Hoe werkt dat? Is het moeilijk om een tijdelijke aansluiting te regelen?

Groeten,
Peggy

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Peggy

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, flo
27-11-2013, 16:49 uur

nee upc is hier ook, en wifi heb je overal in restaurant en op je werk

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar flo

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Ralf
4-1-2014, 0:02 uur

Wat een leuk en nuttig forum.
Ik zou graag een nieuw leven willen opbouwen in het buitenland en Zwitserland staat zeker hoog boven aan mijn lijst van potentiele landen.
Werk vinden kan een uitdaging zijn, de talen wat minder, ik ben vloeiend in Duits en mijn Frans is ook goed.
Ik ben echter diabeet dus het is wel van belang te weten of dat allemaal vergoed wordt in Zwitserland. Ik hoorde van iemand dat ze vorig jaar of het jaar ervoor ineens out of the blue een heleboel expats die er al een tijdje woonden zonder pardon vanwege het een of het ander, ik meen een bijna verlopen verblijfsverguning, en dit waren schijnbaar Britten, Nederlanders en wat Scandinaviers het land uit zetten. Kan me dit bijna niet voorstellen eigenlijk.
Een oude schoolvriendin en al jaren woonachtig in Basel was ook al enthousiast over haar leven in het Zwitserse dus ik ga denk ik eerst maar es persoonlijk rondneuzen daar en dan mn kansen overwegen.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Ralf

Basisscholen

, julia
25-3-2014, 22:29 uur

Hallo! Zijn er ook Nederlanders die naar Lausanne en omgeving zijn verhuisd? Wie heeft ervaring met basisscholen in deze regio?

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar julia

Basisschool als beide ouders werken

, Danielle Jeukens
22-6-2014, 22:31 uur

Beste Julia& anderen in deze thread,

Wij overwegen om nr Basel te verhuizen vanwege een nieuwe baan van mijn man. We hebben 3 kinderen in de basisschool leeftijd. Na de eerste periode van wennen etc ben ik toch echt van plan om zelf ook een baan te gaan zoeken, net zoals ik dat hier gewend ben.
Ik word een beetje ongerust van alle berichten over de Schulweg, en de warme lunch thuis... Hoe is de situatie voor gezinnen waarbij beide ouders werken ? Is dit normaal, bijvoorbeeld in een stad als Basel? Hoe is dit in een vd dorpen om Basel heen ? Is je kind dan de grote uitzondering? Zijn er mogelijkheden om op de scholen te lunchen, en bestaat er zo iets als BSO ? Is dat betaalbaar ? Wat is de opinie ten aanzien van werkende moeders ?
Ik heb gezien dat in de internationale scholen dit allemaal opgenomen is, maar ik schat nu in dat wij hiervoor niet in aanmerking komen qua budget. Bovendien willen we graag integreren in de Zwitserse samenleving, en een openbare school past daar goed in.


Kortom: veel vragen, ik hoop dat iemand dit herkent en mij verder kan helpen,

hartelijk dank igg,

groet Danielle

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Danielle Jeukens

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Siufai
27-3-2014, 22:31 uur

Wij zijn begin dit jaar verhuisd naar klein dorp vlak bij de stad Yverdon-les-Bain. Ons dochter is 6 en op haar leeftijd kon ze gewoon met de jaargenoten mee. Wel krijgt zij iedere week een aantal uren apart Frans les en dit wordt vanuit de school geregeld en door de overheid betaald.

Ik moet zeggen dat de omschakeling veel beter is gegaan dan verwacht. Ze werd door de kinderen en juf prima opgevangen en is al een aantal keren bij vriendinnen op verjaardagfeesten geweest.

Is er iets wat je specifiek wilt weten?

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Siufai

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, julia
28-3-2014, 9:29 uur

Ik zou willen weten hoe je kunt achterhalen hoe goed een basisschool is. In Nederland heb je de website van de onderwijsinspectie waar je alle rapporten in kunt zien. Hoe kies je in Zwitserland? Wordt er rekening gehouden met kinderen die bijv. met rekenen hun leeftijdsgenoten al ver vooruit zijn?
Daarnaast kom ik in de regio Lausanne- Vevey alleen kostbare scholen tegen. Zelfs een franstalige montessorischool met een paar engelssprekende medewerkers kost meer dan 10.000 euro per jaar per kind. Zijn dat normale bedragen?

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar julia

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Twan Laan
28-3-2014, 9:35 uur

In Zwitserland kun je normaalgesproken je school niet kiezen. Het onderwijs is openbaar en je kind gaat in principe naar school in de wijk waar je woont.
Dat is voor Nederlanders wel even wennen. Het heeft echter ook praktische voordelen: kinderen kunnen te voet en met de vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt naar school, er is geen enorm haal- en brengcircus met auto's (in de meeste gevallen wordt dat zelfs niet toegestaan).

Als je invloed wilt uitoefenen op de school waar je kind naartoegaat, moet je dus zorgen dat je in de wijk komt te wonen waar de school van je keuze staat.

Wil je niet dat je kind naar de school in je buurt gaat, dan ben je vrij om te kiezen voor het privéonderwijs. Daar hangt in de meeste gevallen een stevig prijskaartje aan. 12.500 CHF per jaar per kind is wel de ondergrens.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Twan Laan

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, julia
28-3-2014, 10:33 uur

Dat is goed om te weten. Wie heeft er een advies voor goede wijk/goede school in Lausanne of omgeving?

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar julia

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Katja
2-6-2016, 15:44 uur

Hallo,

wij wonen sinds een jaar in Zwitserland. Onze 2 dochters gaan naar een openbare school, krijgen per week 4 u extra lessen Duits (tijdens de schooluren) en hebben zowel het Hochdeutsch als Zwitsers al goed onder de knie. Als je kinderen mocht hebben geboren na de maand mei, kan het zijn in bepaalde scholen dat je kind haar/zijn jaar moet overdoen. Sommige scholen zijn wel flexibel, toch altijd de school ook even checken als je een huis zoekt. Mijn dochter is bijvoorbeeld van oktober en had het eerste leerjaar al achter de rug toen we naar Zwitserland verhuisden. In vele scholen moest ze eerst toch naar het eerste leerjaar, maar we hebben dan toch een flexibele school gevonden die haar in het tweede leerjaar liet starten. gelukkig maar. Aan de andere kant heeft mijn zoon van bijna 4 dan ook weer pech dat hij in september geboren is, zelfde probleem, hij wordt dus pas toegelaten in de Kindergarten als hij 5 is. Zal later dan ook het eerste leerjaar een jaar later starten als in België het geval is. Ik ben dus al op zoek geweest naar privéscholen in het kanton Zürich en ik kan je nu al bevestigen dat 12.000 CHF / jaar slechts voor een driedaags bezoek per week is en dat 5 volledige dagen allemaal rond 25 000 CHF per jaar is. Onbetaalbaar! Als je geen familie hebt in Zwitserland, denk ik dat het ook moeilijk is om met zijn 2 te gaan werken: er zijn ondertussen al veel scholen die 's middags warme lunch aanbieden, maar zeker nog niet allemaal en op de school van mijn dochters kost dat ook 25 CHF per kind per dag. En ze hebben elke dag minstens 2 u lunchpauze. Ook de lessenroosters van de 2 meisjes komen vaak niet overeen: er is er altijd wel eentje die een uur langer les heeft of langer lunchpauze heeft of zelfs de namiddag vrijaf (en dan spreek ik niet over woensdagnamiddag). Ik denk toch dat het belangrijk is dat je huizen zoekt in combinatie met de scholen, aangezien je inderdaad naar school gaat waar je woont. En qua huurprijzen zit je voor een ruime woning voor 3 kinderen toch al gauw aan 3000-4000 CHF per maand. Succes met de organisatie!

reageer op dit bericht in het forum

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Frans
5-6-2014, 4:58 uur

Ik en mijn Vrouw zijn beiden Nederlands en Braziliaans en hebben beide nationaliteiten. Ik spreek Nederlands, Engels, Portugees en versta goed het Duits en Frans maar spreek het heel basis tot slecht. Wij hebben in ons hele leven in NL gewoond en de afgelopen jaren ivm werk een jaar in Brazilie en een jaar in Canada waar wij nu nog voor een aantal maanden wonen (tot eind September 2014). Nou zijn wij op zoek naar een volgend land maar nu een waar wij kunnen blijven, ben ondertussen 41 jaar en vind het reizen leuk maar willen nu ook een plaats waar wij echt kunnen blijven. Zwitserland is ons droom land en zouden graag weten wat de kansen zijn voor het vinden van werk. Ik ben een ex-Marechaussee (Luitenant) en ex-Interpol (profiler). Heb in Brazilie opleidingen gemaakt en personeel opgeleid om les te geven in beveiliging van het WK die over ongeveer een week begint. In Canada ben ik het zelfde aan het doen voor verschillende beveiligings bedrijven die hun profesionaliteit willen verbeteren, speciaal in de staat Alberta op de luchthaven van Edmonton en Calgary.
Ik hoop dat iemand kan helpen en weet of mijn kansen rieel zijn of dat ik echt moet werken aan mijn Duits voordat ik naar Zwitserland kom.
Alvast hartelijk dank.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Frans

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Twan
5-6-2014, 5:49 uur

Gezien de funcie die je zoekt denk ik dat je er goed aan doet, je duits/frans bij te spijkeren. Bedenk maar hoe je kansen in Brazilië, Nederland of Canada zouden liggen als je nauwelijks Portugees, Nederlands of Engels zou spreken... waarschijnlijk niet zo hoog.

Succes!
Twan.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Twan

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Twan
5-6-2014, 5:49 uur

Gezien de funcie die je zoekt denk ik dat je er goed aan doet, je duits/frans bij te spijkeren. Bedenk maar hoe je kansen in Brazilië, Nederland of Canada zouden liggen als je nauwelijks Portugees, Nederlands of Engels zou spreken... waarschijnlijk niet zo hoog.

Succes!
Twan.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Twan

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Hannah
23-6-2014, 13:37 uur

Lieve mensen,

In 2011 dit draadje geopend en nog steeds krijg ik af een toe een mailtje uit Zwitserland. Heel leuk! Zwitserland is het niet voor ons geworden. Wel zijn we naar een ander Noord-Europees land verhuisd, hier wonen we al weer twee jaar. Immigratie blijft een lastige afweging maar ik kan zeggen dat we heel blij zijn met onze keuze.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Hannah

Werken

, Liset
5-7-2014, 2:17 uur

Halloo ik ga binnenkort trouwen en ga verhuizen naar Zwitserland.
Ik heb hier niveau 4 Onderwijsassitent afgerond en werk nog
tijdelijk in een kinderopvang.Mijn vraag is kan ik met mijn diploma
ook in Zwitserland werken als Onderwijsassitent/ of in kinderopvangs etc.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Liset

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Myrna
21-7-2014, 20:31 uur

Hallo, ik ben nieuw op dit forum en ik heb een vraag.
Sinds enkele maanden heb ik een vriend die in Zwitserland werkt en woont.
Hij heeft de Oostenrijkse nationaliteit. Welke mogelijkheid heb ik om in de nabije toekomst bij hem te komen wonen en een baan te gaan zoeken?
Ik ben eigenlijk nergens specifiek in gespecialiseerd en mijn Duits is redelijk tot goed, maar niet perfect.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Myrna

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Moderators Zwitserlandforum.
21-7-2014, 23:31 uur

Myrna,

Zo te zien was trollebollie weer bezig.Niets van aan trekken je bent van harte welkom op dit forum.

met vriendelijke groet,

Moderators Zwitserlandforum.

reageer op dit bericht in het forum

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Corrine
6-8-2015, 7:38 uur

Heej Hallo.

Wij, gezin met twee minderen 10/13, hebben de mogelijkheid om te verhuizen naar Zwitserland... Ik krijg momenteel alleen wat buikpijn..lees zenuwen, of we wel voldoende hebben om alle rekeningen / daagse,maandelijkse kosten van te betalen. Ik vind het erg lastig om te vinden wat iets kost, verzekeringen, boodschappen, sport, ...gewoon wat je hier in NL ook uitgeeft in de maand, maar dan in Zwitserland. Met een netto loon van plm 8000 Chf. Hebben we volgens mij geen slecht salaris,..maar iets kunnen sparen zou wel prettig zijn.. Wonen zal in omgeving baden Brugg worden trouwens.. Wie heeft er een advies ?

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Corrine

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Corrine
6-8-2015, 7:39 uur

Heej Hallo.

Wij, gezin met twee minderen 10/13, hebben de mogelijkheid om te verhuizen naar Zwitserland... Ik krijg momenteel alleen wat buikpijn..lees zenuwen, of we wel voldoende hebben om alle rekeningen / daagse,maandelijkse kosten van te betalen. Ik vind het erg lastig om te vinden wat iets kost, verzekeringen, boodschappen, sport, ...gewoon wat je hier in NL ook uitgeeft in de maand, maar dan in Zwitserland. Met een netto loon van plm 8000 Chf. Hebben we volgens mij geen slecht salaris,..maar iets kunnen sparen zou wel prettig zijn.. Wonen zal in omgeving baden Brugg worden trouwens.. Wie heeft er een advies ?

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Corrine

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Marius
6-8-2015, 10:26 uur

Corinne,

Persoonlijk denk ik dat er andere motivaties dan financiële, een belangrijkere rol zouden moeten spelen, om naar Zwitserland te gaan verhuizen.

Jullie moeten er alle 4 gelijk over gestemd zijn. Weet dat je een belangrijke keuze voor met name je kinderen maakt, waar je nu de gevolgen niet van kunt overzien.

Uit eigen ervaring weet ik dat het gezinsverband uiteindelijk veel belangrijker is dan het geld. Wij verhuisden in 2008 toen onze kids 15 en 17 waren. Zij zijn nu terug gegaan naar Nederland en wij zijn hier gebleven. We zien ze dus nog maar heel weinig. Ook heeft de aansluiting op de scholen erg veel moeite gekost, omdat de Zwitserse kinderen met 13/14 jaar beginnen met het maken van de beroepskeuze, iets wat in NL op veel latere leeftijd begint. Vooral jullie 13 jarige zou daardoor net 'de boot kunnen missen' en een of twee jaar moeten overbruggen.

Wij hebben de mogelijkheid gehad om eerst een jaartje 'proef te draaien'. Ik heb een kleine studio in de buurt van mijn werk gehuurd, waar ik doordeweek verbleef, en ging het weekend weer naar huis in NL. Vaak zijn mijn vrouw en de kids naar CH gekomen om de 'sfeer te proeven'en te verkennen. Uiteindelijk hebben we na bijna een jaar besloten om de sprong te wagen.

Ik kan je alleen maar aanbevelen om persoonlijk in CH je onderzoek voort te zetten, in plaats van je proberen een beeld te vormen via 'deskresearch' Ieder ervaart CH op zijn eigen manier en staat er anders in. Wat voor de een een groot probleem is, ziet een ander juist als een enorme uitdaging. Probeer hier zoveel mogelijk te zijn, en ga naar de omgeving Baden, en probeer je voor te stellen hoe het is om daar te wonen. Denk aan een regenachtige zondagmorgen, denk aan een winterse dag, denk aan een simpele doordeweekse dag, eenvoudige alledaagse dingen die je nu ook doet. Hoe zou je dat hier doen?

Hoeveel van je vrienden en kennissen zouden je komen opzoeken, wetende dat de reis per auto ongeveer 7-8 uur duurt, en rondom de € 200,- per bezoek kost voor ze (vaak moet je 3x tanken). In het begin komen ze allemaal een keertje, maar na 7-8 jaar komen alleen je echte vrienden nog. En natuurlijk vind je hier ook nieuwe!!

Nee, CHF 8000,- netto is niet slecht. Heb je voor de eerste (tot aan Bewilligung C) tijd met de zgn Quellensteuer gerekend?? kijk eens op: www.baden.ch/xml_1/internet/de/application/d1/d2/d103/f110.c fm#Steuerberechnung. Sommige dingen zijn hier erg duur, vergeleken met NL. En sommige dingen zijn hier niet duur. Inkomstenbelasting is nog steeds laag. BTW tarief is 8%. Huurprijzen zijn hoog, maar de kwaliteit van de woningen en appartementen die aangeboden worden is ook hoger dan die in NL. Ziektekosten verzekeringen kun je vergelijken op: www.comparis.ch (let wel er is de obligatorische = kvg en de zusatzversicherung!!) de eerste moet je hebben, de tweede kan handig zijn, wanneer je bv, lenzen, brillen, beugels, tandarts en zo ook wilt verzekeren. Kijk maar eens goed op de site.

Kortom, waarom zou je verhuizen naar Zwitserland? Gewoon omdat het kan. Maar alleen jullie kunnen die vraag beantwoorden. Heel veel succes daarmee.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Marius

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Corrine
7-8-2015, 0:27 uur

Marius',
Het vooral een enorme kans en uitdaging om naar Zwitserland te gaan... Ik vind het vooral lastig dat er zo weinig te vinden was , over wat het daagse leven kost.
De quellensteuer is reeds berekend en er al af. Dat scheelt enorm..
Maar het insnoert alleen het geld hoor... Alleen daarmee ga je het niet redden
De knoop is eigenlijk al doorgehakt .... We gaan!
Nu nog de boel gaan organiseren en regelen... Dat wordt ook nog een hele onderneming 😁

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Corrine

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Corrine
7-8-2015, 0:28 uur

Marius',
Het vooral een enorme kans en uitdaging om naar Zwitserland te gaan... Ik vind het vooral lastig dat er zo weinig te vinden was , over wat het daagse leven kost.
De quellensteuer is reeds berekend en er al af. Dat scheelt enorm..
Maar het insnoert alleen het geld hoor... Alleen daarmee ga je het niet redden
De knoop is eigenlijk al doorgehakt .... We gaan!
Nu nog de boel gaan organiseren en regelen... Dat wordt ook nog een hele onderneming 😁

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Corrine

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Twan Laan
6-8-2015, 16:10 uur

Hoi Corrinne,
Ik sluit me graag bij Marius aan. Met 8'000 netto moet je prima rond kunnen komen (er zijn genoeg gezinnen die het met beduidend minder moeten doen), leg daarom de focus vooral op de andere aspecten van je keuze: je gezin.

Groetjes,
Twan.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Twan Laan

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Selen
22-8-2015, 15:03 uur

Weet iemand als je Turks Nederlands nationaliteit hebt toegelaten wordt in Zwitserland om te vestigen.
Ik wil naar Zwitserland emigreren maar weet niet waar ik me moet aanmelden en procedure opstarten.
Als je werkloos in Nederland bent kan je wel toegelaten worden in Zwiterland zonder werk.
En indien ja ,kunnen werkloze uit Nederland emigreren naar Zwitserland ook aanspraak maken op uitkering sociale dienst van Zwitserland.Hoe hoog is de uitkering daar en kan je wel rondkomen en zijn er wel goedkope huizen te huren en is het huren bij woningbouwverenigingen zoals in Nederland mogelijk.
Kan iemand mij helpen hierbij

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Selen

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Twan Laan
22-8-2015, 15:58 uur

Voorzover ik het weet is één van de voorwaardes voor een verblijfsvergunning, dat je in je eigen inkomen kunt voorzien. Zonder werk emigreren naar Zwitserland gaat dus geen eenvoudige zaak worden (ik zeg niet dat het niet kan, maar ik weet niet hoe en ik ken ook geen voorbeelden van mensen die het gedaan hebben).
En: de werkloosheid is hier laag, het is hier over het algemeen makkelijker om werk te vinden dan in Nederland. Dus: ga op zoek naar werk, dat is de meest voor de hand liggende eerste stap om hier een verblijfsvergunning te krijgen. Als je eenmaal werk hebt, kun je woonruimte gaan zoeken. Woonruimte gevonden? Meld je met je arbeidscontract, huurcontract en je *Nederlandse* paspoort (aan je Turkse pas heb je in dit geval even niks) bij de gemeente waar je gaat wonen. Je wordt ingeschreven en krijgt enige tijd later een werk- en verblijfsvergunning.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Twan Laan

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Selen
22-8-2015, 16:58 uur

Hoeveel Zwitsers Fr kan je over hebben om te leven in Zwitserland ik hoor dat alles duur is ,maar ik denk dat Zwitserland duur overkomt aan degenen die buiten Zwitserland woont valt het wel mee kan je je huur/gas/electra wel betalen dat je niet in schulden komt te zitten of in armoe raakt dat je niks meer kan kopen?Stel als je in uitkering van Zwitserland zit hoe komen die rond hoe hoog is die inkomen en kan je wel huur verzekering etc mee afbetalen en voor je zelf overhouden.?

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Selen

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Twan
22-8-2015, 18:58 uur

Ga er maar van uit dat het in Zwitserland minstens zo lastig is om van een uitkering te leven als in Nederland. Er hangt me bij dat het bestaansminimum iets van 2200 Fr is. Als je bedenkt dat je voor een simpel flatje al gauw 1200-1500 Fr huur betaalt... Echt, als je hier geen werk hebt is het hier bepaald geen paradijs. Integendeel. En ze zitten je flink achter de vodden als het om solliciteren gaat. Werkelijk, als je van plan bent om hier van een uitkering te gaan leven... dan kun je beter in Nederland blijven.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Twan

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Jo
24-8-2015, 8:04 uur

Je krijgt in zwitserland alleen een werkloosheidsuitkering als je in de 2 jaar voordat je werkloos werd in CH gewoont hebt en in die 2 jaar minstens 12 maanden werkloosheidspremie betaald hebt (die je alleen betaald als je in dienstverband werkt).
Verdere info over wonen en werken in zwitserland vind je op de site van de nederlandse ambassade. http://zwitserland.nlambassade.org/you-and-country/wonen-en- werken-in-zwitserland

reageer op dit bericht in het forum

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Belinda
27-1-2016, 9:42 uur

Hallo allemaal ,
Ik zou zo graag willen weten hoe veel geld je moet kunnen aantonen in je bezit te hebben om in Zwitserland te mogen wonen zonder werk!?
Ik kan het nergens vinden, heb de bank gesproken maar zij wisten het ook niet, ze zei , of 50,000 of 100,000 euro .
Ben erg benieuwd, hoor het graag,
Groetjes,
Belinda

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Belinda

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Marlone
27-1-2016, 17:42 uur

dat gaat vanaf CHF 435.000 , dat voor ene hollander een bak met geld natuurlijk, je bent dan wel verplicht je tegoed jaarlijks op te geven en ondertekenen dat je verder nergen aanspraak op maakt, een soort van vakantie is het dan

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Marlone

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Rob van Leeuwen
27-1-2016, 19:44 uur

Dag Marlone,

Wil je aangeven uit welke bron je die informatie hebt? Ik ben reuze benieuwd!

Groeten
Rob

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Rob van Leeuwen

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Jo
29-1-2016, 8:21 uur

Alleen een vermogen van CHF 435'000 zonder verder inkomen geloof ik niks van. Als je heel erg zuinig leeft kan je daar mischien 7 jaar mee doen, dan is je geld op.

reageer op dit bericht in het forum

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Jo
29-1-2016, 8:19 uur

Je moet over genoeg financiele middelen bezitten zodat je tijdens je verblijf hier geen sociale hulp nodig hebt. Dat heet dan zo: Ausreichende finanzielle Mittel liegen vor, wenn diese den Betrag der Fürsorgeleistung übersteigen, die aufgrund der persönlichen Situation nach Massgabe der Richtlinien für die Ausgestaltung und Bemessung der Sozialhilfe (SKOS-Richtlinien) gewährt werden.
Die richtlinien vind je hier: http://skos.ch/skos-richtlinien/
Uiteindelijk komt het er waarschijnlijk op neer dat als je zonder werk en geregeld inkomen langer hier wilt wonen, je een aanvraag moet doen aan het kanton waar je wilt gaan wonen. Daar moet je dan met de billen bloot en zij bepalen of dat genoeg is.
Heb op een andere Site (maar weet niet of dat heel serieus is) gelezen over Bewilligung mit Steuerabkommen. Daar staat dat je over een vermogen van minstens 1 miljoen CHF moet beschikken en daarbovenop nog een jaarlijks inkomen van minstens CHF 150'000 moet hebben.

reageer op dit bericht in het forum

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, marieke
2-9-2016, 15:31 uur

We zijn voornemens om te verhuizen naar Zwitserland, in de buurt van Zürich.
Onze kinderen 6, 4 en 1,5 jaar zullen daarnaar school of kinderopvang gaan.
Heeft iemand tips voor een goede en leuke Zwitserse lagere school? We hebben nog geen woning, maar die keuze willen we mede laten afhangen van de school.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar marieke

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Marja
5-9-2016, 13:25 uur

Het is zo dat de kids naar de school gaan in de buurt waar je woont. En de vraag is dan altijd of er iets te vinden is om te wonen, wat in je budget past en wat je leuk vindt.

reageer op dit bericht in het forum

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Mariska
19-12-2016, 20:30 uur

Wij zijn ons ook aan het oriënteren op wonen in Zwitserland. We hebben 2 kinderen van 8 en 12 jaar. De oudste zit nu in groep 8 en de jongste in groep 5. Vooral voor de oudste vinden we het moeilijk om de juiste school te vinden. Zwitserse school versus internationale school. Lastige keuze. Kiezen we voor een Zwitserse school komt ze waarschijnlijk in klas 6 terecht. Maar redt ze dan de middelbare school wel qua taalniveau?? Hebben jullie een goed advies?

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Mariska

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Joyce Klarenbeek
20-12-2016, 7:26 uur

Het hängt natuurlijk sterk af van haar taalvaardigheid in het algemeen. Pikt ze zulke dingen doorgaans snel op? Kinderen leren vaak snel, maar bij de start in het voortgezet onderwijs wordt er direct veel van haar gevraagd. Behalve spreken en luisteren zal ze ook de spelling redelijk moeten beheersen.
Kijk in hoeverre de school, internationaal of niet, rekening houdt met haar situatie. Ze zijn daar natuurlijk niet toe verplicht.

Als deskundige adviseer ik om haar een extra jaar te geven voordat ze echt verder gaat. Er komt al genoeg op haar af. Essentieel is ook hoe jullie daar zelf in staan: wil je het avontuur aangaan, of zoek je naar een naadloze overstap?

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Joyce  Klarenbeek

Re: waarom verhuizen naar zwitserland

, Veronica
27-12-2016, 21:16 uur

Dat extra jaar zou ik haar zeker geven, omdat dan de eerste blunders & strijdpunten uit onwetendheid of taal verkeerd ingeschat/gegist niet in het middelbaar onderwijs plaatsvinden en dus niet de rest van haar schooltijd meeslepen.
Nieuwe woning/woonomgeving, nieuwe cultuur, nieuwe dagelijkse talen en nieuwe schooltaal, héél andere schooldiscipline.
Ook is er het Zwitserse standaardduits, de ambtelijke, schriftelijke taal en er is het Zwitserduits, de lokale spreektaal. Jullie allen moeten beide leren, als jullie willen integreren. Overigens is de Zwitser niet geporteerd van mensen die niet willen integreren en dan is een deel van de goede manieren snel verdwenen. Ze kunnen sowieso al verbazend bot zijn.

De jongste zal snel genoeg met iedereen mee kletsen en heeft vanaf de zomer nog 3 jaar de tijd om alles onder te knie te krijgen. De oudste is zich al veel meer bewust van de verschillen en de fouten en van de grote taak die haar te wachten staat. Als ze eerst een jaar de Primar Schule doet, heeft ze maar 1 jaar om zich zoveel mogelijk eigen te maken.

Ik heb zelf op school verschillende klasgenoten gehad die van een klas hoger waren blijven zitten en een paar die niet mee gingen naar de volgende klas. Er was ook een meisje dat voorwaardelijk overging en na de proeftijd teruggezet werd. Die kinderen voelden zich heel even raar, maar waren snel opgenomen in de groep. Sommigen hadden ook een heel goede verstandhouding met de leerkrachten, met samenzwerinkjes van wat zij al wisten en wij nog niet. Het heeft geen van deze leerlingen geschaad om dezelfde klas over te doen of om bij jongere kinderen in de klas te komen.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Veronica
terug

Reageer


Het bericht waarop je wilt reageren:Onderwerp (verplicht, typ het onderwerp van je reactie in):


Bericht (verplicht, maximaal 5000 tekens):


Naam (verplicht):


email address


E-mail (als je dit invult kunnen mensen rechtstreeks op je reageren, maar je e-mailadres komt niet op de site te staan):


Laat het mij via email weten, als er een reactie wordt gepost bij dit onderwerp.
Laat het mij altijd via email weten, als er in dit forum geschreven wordt.

  


terug